Blikvangers van 7/09 tot en met 13/09/2020

Machteld Kaesemans

Vele kleine natuurgebieden liggen er droog en verdord bij … geen water en geen voedsel. De meeste vogels werden gezien in Knokke – Zwin en omgeving en in de Uitkerkse Weiden. Een Koereiger werd gespot in de UItkerkse Weiden, de eerste na 2 maanden. De Kleine Zilverreiger werd gezien in de Achterhaven en in het Zwin, Frank telde er 38 overvliegend op 12/09. De Grote Zilverreiger werd eveneens in het Zwin en op menige andere plaats genoteerd. Bij de roofvogels vielen de Wespendief en de Visarend op. Voor de meeuwen vernoem ik graag een Geelpootmeeuw en talrijke Grote en Kleine Mantelmeeuwen. Bij de kleine vogels viel vooral Duinpieper en Bladkoning op.

Een mooie verrassing waren de foto’s van jonge Rans-en Steenuilen doorgestuurd door Ignace Anseeuw. Deze foto’s werden genomen in de Assebroekse Meersen maar worden maar later vrijgegeven om nesten en vogels te beschermen tegen vandalisme.

Dit was het voor deze week en vergeet niet om alle waarnemingen te bekijken want er werden nog heel wat andere soorten gespot.

Groetjes van Machteld en tot de volgende.

Kleine Zilverreiger / Grote Zilverreiger

© Marc De Ceuninck / Marc Nollet

Wespendief / Visarend

© Marnix Vyncke / Filip De Ruwe

WAARNEMERS:

Aidan O’neill, Alain Devreese, Albert Neyt, Alex Bogaerts, Alex Verhoeven, Algoet Mathias, Andre Ameel, André Van De Laer, Antoine Cornelis, Antoine Pouillon, Anton Cnudde, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Baetsle Rudi, Bart Stappers, Bart Verstraete, Bas Kers, Beheerovereenkomsten Vlm Regio West, Bernard Miserez, Bert Biesemans, Bjorn Longueville, Blondeel Dirk , Brecht De Meulenaer, Brecht Verkempinck, Bregt Desmet, Bruno Boedts , C. Machiels, Catherine Priem, Cedric Billiet, Claes Victor, Claire Fery, David Mulnard, Desmedt Ronny, Dhaluin, Pieter, Dimitri Van Der Beken, Dirk Duytschaever, Dirk Pottier, Dirk Vandekerkhove, Dirk Vanpaemel, Dirk Werbrouck, Dominique Bauwens, Dries Candaele, Eddy Becue, Emmanuel Crul, Eric Grupping, Eric Hermy, Erik De Meersman, Erna Lauwaet, Erwin Collaerts, Fernand Van Ginderen, Filip De Ruwe, Filip Jonckheere, Fons De Wispelaere, Francis Vanvaerenbergh, Frank De Leger, Frank De Scheemaeker, Frank Demey, Frank Van Breedam, Freddy Donckels, Geert Braem, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Gregory Mortier, Guido Orbie, Guido Rappé, Hanneke Borghouts, Hans Delrue, Hans Ooms, Hans Vansteenbrugge, Herman Blockx, Hirdmenn M., Ignaas Robbe, Ignace Anseeuw, Ignace Schoeters, J Vanryckeghem, J. D., Jacobs Patrick, Jacxsens Bruno, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan Debonnet, Jan Pauwels, Jan Versigghel, Jasper Verreydt, Jeremy Demey, Jo Seynaeve, Joachim Pintens, Joelle Laes, Johan Buckens, Johan Devos, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johannes Jansen, Jonas Pieters, Joris Elst, Jp Valentin, Julie Lecomte, Julien Hainaut, Jurgen Lisabeth, Karina Samyn, Kenny Hessel, Klaas Debusschere, Koen Baute, Koen Maréchal, Koen Van Vooren, Koen Willaert, Koenv, Kris De Wit, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lieven Simons, Lowie Lams, Lowie Tondeleir, Luc De Cat, Luc De Waele, Luc Deblauwe, Luc Dijon, Luc Vanpaemel, Maarten Savels, Machteld Kaesemans, Marc De Mulder, Marc Merckx, Marc Nollet, Marc P, Marc Pirmez, Marcel Pottier, Marijnvandenholen, Mark Depauw, Marnix Vyncke, Martin Amelynck, Martine Umflat, Mathias Wackenier, Mathieu Decoene, Maurice Le Comte, Michel Gilté, Michiel De Wulf, Mieke Heinkens, Mylle Johnny, Nasrin Khan, Nick Campe , Nick Vanclooster, Niels Zwartjes, Olivier Dupont, Pascal Heymans, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Pitschon, Peter Ceulemans, Peter Van Elsacker, Peter Wijnsouw, Philip De Somer, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robbe Gils , Ronald Geneyn, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Serge Allein, Serge Raeymaekers, Sofie Devriese, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Viaene, Stijn Borny , Temmerman Kobe, Thomas Michiels, Tim Van Breedam, Tine Devroye, Tom Goossens, Tony Parmentier , Tuomas Hänninen, Valérie Goethals, Van Colenberghe Eric, Van Wonterghem, Vanacker Johny, Vandamme Thierry, Vandenbroucke Lukas, Verduystert J.P, Vincent Bosiers, Walter Heynderickx, Wauters Jean, Wies Dierickx, Willem Jans, Willy Dias, Wim Devriendt, Wim Dierickx, Wim Lambrechts, Wim Pauwels, Wim Trio, Wout Vanschoonbeek , Wouter Faveyts.

Geelpootmeeuw

© Jan Baert.

Grote en Kleine Mantelmeeuw

© Jan Baert / Herman Blockx

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Jonge Ransuilen

© Ignace Anseeuw

Jonge Steenuilen

© Ignace Anseeuw

VOGELLIJST:

Kwartel, Krooneend, Geoorde fuut, Lepelaar, Koereiger, Grote zilverreiger, Visarend, Wespendief, Rode wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Kraanvogel, Strandplevier, IJslandse grutto, Bosruiter, Kleine strandloper, Temmincks strandloper, Krombekstrandloper, Geelpootmeeuw, Grote stern, Bosuil, Draaihals, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Grauwe klauwier, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Graszanger, Bladkoning, Snor,  Braamsluiper,  Blauwborst, Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Duinpieper, Boompieper.

Ringen

© Ignace Anseeuw en Rik Vandekerchove

Bovenste foto: ©Koereiger Marnix Vyncke

Machteld Kaesemans 15/09/2020