Mergus Weeknieuws 2021/05: slechtvalken – watervogels – vogelatlas – oproepen

Frank De Scheemaeker

Hoys allen

Ziehier het recente vogelnieuws!

 

SLECHTVALKEN WEBCAM

We zijn opnieuw online op www.mergus.be en zien uit naar een bruisend broedseizoen. Bedankt Paul M en teamgenoten voor het ‘niet te onderschatten’ voorbereidingswerk en ook onze Sponsor van het project – Raleigh fietsen –  even in de bloemetjes zetten.

 

WATERVOGELS

Dit weekend de laatste watervogeltellingen van het winterseizoen 2020/2021. Met kans op veel steltlopers (grutto en kluut en wulp volop op doortrek naar hun broedgebieden) en natuurlijk de Zomertaling! Hopelijk mogen we volgend seizoen opnieuw groepstellingen organiseren – want we missen het nu toch wel heel hard!

 

BROEDVOGELS – VOGELATLAS

Graag iedereen een beetje op de tanden bijten en de bijlage in cc openen en lezen. Daarin vind je een overzicht van uit te voeren broedvogeltellingen in 2021 en iedereen kan meewerken. Ook jij! Mail je reactie gerust door of bel me op! Fds4022@gmail.com of 0473 91 84 36

Alle extra informatie op www.vogelatlas.be en in bijlage – ook telefonisch geef ik graag alle bijkomende informatie

 

BELANGRIJKE OPROEP

Geef je waarnemingen in via waarnemingen.be zet dan a.u.b het gele pijltje op de plaats waar de vogel zit en niet waar jij staat – want dat is vaak een ander gebied.

Vul steeds het correcte gedrag van de vogel in: b.v. zang, koppel in broedbiotoop, afleidingsgedrag, overvliegend, enz   

En tot slot het is nu volop het moment om uilen te inventariseren: en dat hoeft niet in het holst van de nacht. Bosuil en Steenuil zingen al vanaf een kwartier na zonsondergang en Steenuil reageert heel vlug op zijn afgespeelde zang of alarmroep. Iedere ingegeven zangpost komst automatisch in de broedvogelatlas! Doen aub .

 

BROEDVOGELBIJDRAGE 2019

Ja ons jaarlijks verslag is dan toch afgeraakt! Een dikke turf van 190 bladzijden! We zijn een beetje fier op iedereen die zijn gegevens inzond (zie ook bijlage) en de soorten uitwerkte en een bijzonder woord van dank aan Stefaan Anseeuw voor de eind lay out. In Corona tijden geen sinecure.

Een belangrijke vraag: een boekje van 190 pagina’s printen kost geld! Maar we doen het natuurlijk graag voor alle tellers en geïnteresseerden. Volstaat het echter om je een digitale versie te sturen – laat het me weten – indien niet bezorg ik iedereen die broedvogels telde een geprint exemplaar. En ondertussen zijn we volop aan de uitwerking van 2020 bezig

 

VARIA

Machteld bedankt voor de immer genietbare blikvangers op onze website en facebook

Karim N bedankt voor het doorsturen van de link – vogeltrek via de radar te volgen: Tien weerradars detecteren vogeltrek over de Benelux, en jij kan meekijken! | Natuurpunt

Ook Guido Rappé vroeg me te melden:

Misschien interessant voor Mergussers, twee voorstellen voor een groepsbestelling, eentje over zeevogels, eentje over vliegbeelden:

– Nauwelijks zijn de Europese broedvogelatlassen verspreid of de Spaanse uitgeverij LYNX brengt alweer een standaardwerk uit: ‘Seabirds
The New Identification Guide’, een herwerking van Peter Harrisons boek van 1983. Voor de zeevaarders onder jullie, in het diepst van uw gedachten of ook af en toe in het echt: nog tot half april in promotie: https://www.lynxeds.com/product/seabirds/

– De eerder aangekondigde ‘Flight Identification of European Passerines and Select Landbirds : An Illustrated and Photographic Guide’ krijgt onverwacht snel een Nederlandse vertaling: “Handboek vogels in vlucht. Herken vliegbeelden van zangvogels”, verwacht in juni, aanbevolen prijs 39,95€, maar ook hier kan korting op een groepsbestelling, en in elk geval minder verzendingskosten.

Als je wilt meedoen met de groepsbestelling, stuur dan een berichtje naar guido.rappe@gmail.com

 

Met vriendelijke groeten

Frank De Scheemaeker en zijn Team