Tweede Zomeravond tocht ’21

Paul Maertens

2de Mergus Zomeravondtocht

“De Nachtzwaluw”

 

 

Woensdagavond 23 juni trokken we voor de tweede maal op pad met 17 mergussers.

Thema was een eerder geheimzinnige vogel met rare kuren, ik zal me verduidelijken. Het is een lange-afstandstrekker die overwintert in tropisch Afrika. Ze zijn vooral ’s avonds en ’s nachts actief (dan vangen ze grote insecten zoals nachtvlinders in de vlucht) en als ze stil zitten, zitten ze niet dwars op een tak zoals we gewoon zijn van een vogel maar in de langs richting, daar bovenop nog een onwaarschijnlijk camouflagepak dus heel moeilijk waar te nemen over dag, en als klap op de vuurpijl lijkt de zang van deze vogel op een mechanisch ratelend geluid dat heel ver draagt en je zeker niet verwacht in een stil duister bos.

Voor deze uitstap en doelsoort zijn er niet zoveel mogelijkheden in eigen streek; gezien hun speciale voorkeuren van biotoop moesten we daarom uitwijken naar het Drongengoedbos.

We verzamelden tegen 21 u op de ‘Krakeelparking’ langs de Drongengoedweg waar we onze gids Guido Rappé verwelkomden.

Aan het ANB bord (zie bijgaande foto) gaf Guido eerst een beetje uitleg over het gebied; de situering, ontstaansgeschiedenis,  bodem, wijzigingen, bestemmingsveranderingen en bijsturingen door de eeuwen heen tot wat er nu nog van rest. De toestand nu is zeker bepalend voor de aanwezigheid van de nachtzwaluw. Ze verkiezen heidevelden en open dennebossen en broeden op de grond.

Een heel mooi gebied waar nog regelmatig speciallekes kunnen waargenomen worden.

 

Na deze uitleg werden we door Guido op sleeptouw genomen door dreven en laantjes, zagen er reeën in alle richtingen en zelfs een grauwe vliegenvanger. We stonden stil bij veldjes en struwelen en konden reeën van herten onderscheiden die verbijsterd keken naar een zootje ongeregeld die hun gebied binnen drong.

Regelmatig werd er halt gehouden om aandachtig te luisteren of de nachtvriend reeds actief was want met z’n camouflage zouden we van goeden huize moet zijn om die te onderscheiden, maar met de voorkennis van onze gids werden we met het nodige bochtenwerk feilloos naar voorbestemde plaatsjes geleid waar alles spontaan muisstil werd, …. tot er plots een nachtzwaluw kwam aanvliegen en even verder ging neer zitten. Kenmerkend de geruisloze  en wendbare vlucht en de witte vleugelvlekken.

 

We hebben daar heel lang gewacht maar het zo karakteristieke ratelend geluid bleef uit dus besloten we naar andere plekjes te gaan.

 


© Patrick Keirsebilck

Rond even na 23 uur hoorden we dan toch de zang van de nachtzwaluw aanzwellen; iedereen heeft minuten lang kunnen genieten van het heel specifieke ratelen van verschillende vogels en ook verder richting parking bleef het geluid ons achtervolgen. We moesten naar de auto’s want voor velen was het donderdag terug vroeg dag om te werken.

Rond 23u30 hebben we Guido bedankt en afscheid genomen en reed heel zeker iedereen tevreden huiswaarts.

 

Guido en alle 15 mergussers, bedankt

Paul