Met Mergus naar Noord-Spanje / Dag 9

Machteld Kaesemans

 

We sloten onze Mergus Starling reis af met een Pelagic ofte boottocht op zee op zoek naar zeezoogdieren en zeevogels. Een lichte deining zorgde ervoor dat we volop konden genieten van de langstrekkende sternen en meeuwen net buiten de kust.

 Wat verder op zee beleefden we een nieuw hoogtepunt: grote groepen pijlstormvogels verschenen in beeld en nog unieker, een groep van ca 80 vogels kwam net voor ons bootje zitten en die bestond uit vijf soorten: grauwe, noordse, kuhls, vale en grote. Nog nooit meegemaakt. De vele Jan van Genten en 1 Grote Jager maakten het plaatje compleet. Toen even later een groep gewone dolfijnen rond de boot begon te dansen was ons geluk compleet. De Kite stabilisatie verrekijker was een uniek hulpmiddel om de zeevogels op te zoeken en te herkennen. Terug aan land bezochten we nog Marismas de Urdaibai, een natuurgebied dat vele gelijkenissen met het Zwin vertoont. Nieuwe soorten waren onder andere Wintertaling, Grutto en Waterral. Zo kwam ons vogel- totaal op 132 soorten te liggen, naast 39 vlindersoorten.

 

Tijdens de bonte avond bedankten we uitgebreid David Billy Herman voor de uitstekende organisatie en iedereen voor de unieke sfeer en waarnemingen. En tot slot Machteld voor het dagelijks plaatsen van een verslag op de Mergus website.

Vandaag 26/09 keren ze terug naar huis.

Foto’s en Tekst: Frank, Billy, Benny.

Eindredactie Machteld.