Blikvangers van 06/02 tot en met 12/02/2023

Machteld Kaesemans

Deze week opnieuw wat kouder en zonniger weer- maar niet koud genoeg om opvallende aantallen wintervogels naar onze regio te voeren. De aantallen overwinterende ganzen nemen pas langzaam af en op 11.02 werd opnieuw een dwerggans in Uitkerke gefotografeerd

Integendeel het zijn nog steeds de zuiderse en oosterse soorten die nog volop in de regio aanwezig zijn als koe – en grote zilverreiger (o.a. 1 met kleurringen uit Litouwen), cetti ‘s zanger en graszanger. Ook soorten als waterral, roerdomp, ijsvogel, zwartkop, tjiftjaf, overwinteren moeiteloos. Deze week werden ze aangevuld met een absolute blikvanger: Provençaalse grasmus te Zeebrugge op 11.02, proficiat aan de ontdekker Stijn Cooleman.

Ook de lente komt voorzichtig naderbij. Bewijs: her en der een zingende grote lijster, de eerste grutto’s zijn er, rouwkwikstaart gemeld.

Voor het overige een beetje herhaling van de vorige weken: tot 15 kleine zwanen te Oedelem, topper te Beernem, grauwe gors en geelgors te Stalhille, alle soorten spechten heef actief.

Ook leuk was een  velduil buiten Uitkerke in Klemskerke, een barmsijs in Oostkamp en grote zaagbek nu in Vloethemveld.

Tot slot zeker nog het vermelden waard: rode wouw op 07/02 over Torhout en op 08/02 over Houtave. Zou er een vogel overwinteren in de regio?

Machteld en Frank 

Grote Lijster

© Herman Blockx

Bovenste foto: Provençaalse Grasmus © Lander Kestemont

Tekst : Frank en Machteld/ 13/02/2023