Mergus Nieuwsbrief 2023/4:op excursie – watervogeltellingen- mergus winterfeest – slaapplaatstellingen – op reis – grote zilver met kleurring – westvlaamse studie dag – varia – ark avond

Frank De Scheemaeker

Vogelwerkgroep Natuurpunt Brugs Ommeland

Hoys allen

 

We merken dat de meeste sympathisanten ondertussen hun 2023 bijdrage van 12 euro hebben overgemaakt, waarvoor dank! Verloor jij het even uit het oog, scrol naar onderaan en schrijf vandaag nog over aub!

 

OP EXCURSIE MET JOHAN EN KARINA NAAR DE HAVEN VAN DUINKERKE EN OMGEVING – ZATERDAG 18 FEBRUARI 2023

Een onvervalste topexcursie: op zoek naar zaagbekken, speciale futen, duikers, sneeuwgorzen, etc…

18/2 Parking Baron Ruzettelaan om 8 uur, laarzen en boterhammen mee.

Graag inschrijvingen bij buk@telenet.be voor 15 02 aub en aangeven of je chauffeur kan zijn of niet . Weten graag wie eventueel zou willen rijden is natuurlijk ook handig, kwestie van daar niet met bv 15 man/vrouw te staan met 2 chauffeurs, dus graag wat mensen die ook willen rijden.

Ook voor startende vogels – carpooling – waterdichte en warme kledij aanbevolen

 

OPGELET NIET DIT  MAAR PAS VOLGEND WEEKEND WATERVOGEL TELLINGEN: 18 en 19 FEBRUARI DUS

  • Marc Dc spreekt de watervogeltellers straks nog even aan
  • Christine en Eckhart doen dat voor de ganzen

Speciale oproep van Frank aan de watervogeltellers – zouden jullie aub de resultaten – naast die in het watervogelprogramma – uitzonderlijk ook extra in waarnemingen.be willen ingeven. Dit is zeer belangrijk voor de Vogelatlas, daar de gegevens uit waarnemingen.be automatisch in de Atlas zullen worden verwerkt! Alvast bedankt.

De traditionele gezamenlijke Achterhaven/Zeebrugge/Lissewege groepsexcursie gaat door op zondag 19 februari en afspraak om 08u45 aan de gekende Havenrand parking (tov Nieuw Politiehuis) Louis Coiseaukaai Brugge. Carpooling. Terug 12u15. Drie ploegen olv Paul Maertens, Marc De Ceuninck, Stefaan Anseeuw en Frank De Scheemaeker (0473 91 84 36)

 

MERGUS WINTERFEEST 2023 – EEN SCHOT IN DE ROOS

We waren meer dan verheugd 82 personen te mogen verwelkomen die aandachtig luisterden naar de uiteenzetting van John Van Gompel over de Uitkerkse Polder. In totaal bracht de verkoop van sweaters, publicaties en kaarten 623 euro op, die integraal op onze reservaten rekening werd gestort! Iedereen bedankt die hielp met de organisatie en in het bijzonder Jan S voor de prachtige pentekening als Mergus Award voor John!

 

STOOTVOGELS – WULPEN 2023

Beide projecten verliepen vlekkeloos en we mogen dra uitgebreide rapporten verwachten


OP REIS MET STARLING O.L.V. MERGUS GIDS JOHAN DE BUCK

Frank,

Wil je onderstaande eens opnemen in een nieuwsbrief aub .

Voor volgende Starling-reizen 2023 onder leiding van Johan Debuck is er telkens nog 1 plaats vrij:

– https://www.starlingreizen.be/reizen/natuurreis-naar-de-canarische-eilanden-op-zoek-naar-vogels-fauna-en-flora-2023/ 

Voor de Marokko-reis onder mijn leiding zijn nog 2 plaatsen vrij:

– https://www.starlingreizen.be/begeleiders/johan-debuck/ 

Groeten     Johan               Ten zeerste aanbevolen – dixit Frank

 

GROTE ZILVERREIGER MET KLEURRING

Rik Vande Kerchove ontdekte zondag jl een geringde Grote Zilverreiger – wit PJO3 – te Oedelem. Hij trok onmiddellijk op onderzoek uit en kwam aldra te weten dat de vogels als pulli op nest geringd werd op 30 05 2021 in Litouwen. Er waren nog geen eerdere terugmeldingen. Knap!

Place: Alaušo ežeras ties Maneičiais, Utenos r., Lithuania [LI00] Coordinates (WGS), accuracy: 55°36’43” (55.6119°) N, 25°42’48” (25.7133°)

 

WESTVLAAMSE STUDIEDAG

Bedankt Paul Degraeve om door te sturen – alle details en inschrijven via link hieronder.

Natuurstudiedag – West-Vlaamse Milieufederatie (westvlaamsemilieufederatie.be)

 

VARIA

Frank en Els zijn van 21 02 t.e.m 07.03 op safari in Tanzania – cadeautje van jullie vz voor zijn allerliefste echtgenote voor haar 60ste verjaardag! Op de Mergus facebook hopen we regelmatig leuke foto’s te posten. D.w.z. dat mijn volgende nieuwsbrief of net voor of net na de safari zal zijn!

Stijn Cooleman nodigt dra de ABVtellers uit om ook dit jaar opnieuw een km hok te tellen. In de volgende nieuwsbrief een oproep om voor het enige vrije hok in Heist een teller te vinden.

Goed nieuws van het broedvogelrapporten front: het 2021 rapport zit in de lay-out fase en Frank stuurt in het weekend de uit te werken soorten 2022 door naar zijn vaste uitwerkers benden

Vogelatlas: zoals geweten nog maar één zomerhok meer te tellen en dat te Ichtegem/Eernegem – een beetje niemandsland tussen Torhout – Brugge –Oostende. Ben je kandidaat het te tellen geef me een seintje – vinden we niemand dan probeer ik 8 vogelaars te vinden die elk een gouden grid hok willen tellen en ik reken dan een beetje op Sam en Nick en iedereen voor de hoktelling zelf, al dan niet door veel losse waarnemingen te verzamelen.

 

VRIJWILLIGE BIJDRAGE – STEUN MERGUS 

Langs deze weg willen we jullie vriendelijk vragen om jullie steunbijdrage van €12 te storten op ons nieuw rekeningnummer BE 15 8917 5408 0030 van Mergus, p.a. Pastoriestraat 174, 8200 Brugge met vermelding “Steunbijdrage 2023”. Nieuwe sympathisanten worden gevraagd om ook hun e-mailadres door te geven.

 

TOT SLOT

Vergeet niet van de wekelijkse blikvangers van onze Machteld te genieten op www.mergus.be en de Mergus Facebook. En de Zwinverslagen in bijlage door te nemen.

Met vriendelijke groeten          Frank en zijn ganse Bestuur

Ps vergat ik iets  – excuses en geef me opnieuw door voor de volgende nieuwsbrief