Mergus weeknieuws 20230315: watervogels – ark avond – vogelatlas – abv project – varia

Frank De Scheemaeker

Hoys allen

Na een leerrijke en deugddoende vakantie safari in Tanzania hier een uitgebreide nieuwsbrief. Er was zoveel nieuws dat ik enkele oproepen in bijlage verpakt hebt!

En oprechte excuses mocht ik één of andere oproep gemist hebben. Stuur gerust opnieuw door – dan komt die in een extra editie! Zelfde voor een type, taal of datum foutje – jullie gezond verstand leest er wel doorheen hé.

 

DIT WEEKEND: 18 en 19 MAART – DE LAATSTE WATERVOGELTELLINGEN VOOR DIT WINTERHALFJAAR

Marc De Ceuninck verwittigde alle vaste tellers.

Voor volgend winter halfjaar zijn we op zoek naar een nieuwe teller voor Meetkerke: ben je kandidaat stuur een mailtje naar marc.de.ceuninck@skynet.be aub.

iedereen – ook beginnende vogelaars –  welkom op de traditionele gezamenlijke Achterhaven/Zeebrugge/Lissewege groepsexcursie –  zondag 19 maart om 08u45 aan de gekende Havenrand parking (tov Nieuw Politiehuis) Louis Coiseaukaai Brugge. Carpooling. Terug 12u15. Drie ploegen olv Paul Maertens, Marc De Ceuninck en Frank De Scheemaeker (0473 91 84 36). Waterdicht schoeisel aanbevolen. We gaan natuurlijk voor onze eerste zomertaling, blauwborst en of oeverzwaluw!

 

ARK AVOND – DONDERDAG 23 MAART – CAMARGUE EN HELGOLAND

Op de maart sessie – ook hier de laatste voor het winterseizoen – brengt Mergus enkele dichtbij reis fotografie reeks/reportages en deze keer zijn dat de uitstappen naar de Camargue en Helgoland. Een niet te missen mix van vogels, planten, insecten, landschappen en sfeer!

Kom mee (na) genieten in zaak Onze Ark, Sint-Michielslaan 35, 8200 Sint-Michiels. Gratis toegang – ruime parking – gezellige bar – deuren open 19u45 – start 20u.

WOENSDAGAVOND ACTIVITEITEN

Johan Van Heulebrouck – waarvoor dank – stelde samen met het ganse bestuur en een vaste reeks medewerkers opnieuw een mooi woensdagavond programma samen. Zie bijlage. Iedereen welkom

ABV TELLING

Één van de langstlopende en belangrijkste vogelstudies in Vlaanderen. Ben je kandidaat om het enige open hok  – te Heist – zie details hieronder – te tellen – neem contact met stijn.cooleman@gmail.com en of fds4022@gmail.com. Een woord van dank alvast op voorhand aan de vaste tellers voor 2023.

Van 15 maart af kan opnieuw volop geteld worden

 

ES1786 nabij Heist is nog steeds vacant (sinds 2013):

https://www.meetnetten.be/projects/51/locations/6242/

 

VOGELATLAS 2020-2023

(zie ook www.vogelatlas.be) (ook jij kan eenvoudig meewerken – lees hieronder)

We zijn de eindfase van dit arbeidsintensieve project ingegaan. Het allerlaatste hok te Aartrijke – ES 06D – werd ingevuld – wie wil helpen meetellen kan frank via fds4022@gmail.com een mailtje sturen. Maar gelijk hoe iedereen kan in gelijk welk hok aanvullende waarnemingen verrichten door zijn/haar vogelwaarnemingen in waarnemingen.be in te geven. Slechts enkele voorwaarden die een echte vogelaar normaal spontaan respecteert:

  • je zet de stip van de waarneming op de plaats waar de vogel zich bevindt en niet op de plaats waar jij staat
  • je plaatst de gedragscode van de vogel erbij: bv zingend of baltsend, nestbouw..

 

MONITORINGPROJECT – COMPENSATIEVERHAAL ACHTERHAVEN

Ja ook dat project vindt nog steeds plaats – zij het in afgeslankte versie! Levert steeds onschatbare regionale broedvogelgegevens op. Nu al een woord van dank aan zij die al zo lang volhouden/meetellen!

Zoals jullie wellicht ook weten – mogen we meedenken in het nieuwe concept om de Zeebrugse Haven groener te maken! Onze voorstellen voor oeverzwaluwen, beplantingen, behoud dudzeelse polder zijn in volle studie! Duimen maar!

 

 BOSUIL EN STEENUIL

Ideaal inventarisatiemoment op een windstille avond tot einde maart! En waardevolle aanvullingen voor de Vogelatlas als je ze correct in waarnemingen.be ingeeft.

 

NIEUWE MERGUS BESTUURSLEDEN

We heten Patrick Keirsebilck en Steven D’haese van harte welkom!

 

VARIA

Dirk Vanhoucke nodigt ons morgen 16 03  van harte uit op zijn Tougoupoul avond met vraag voor steun voor een uniek project! Zie flyer in bijlage.

Sofie nodigt ons uit om de leerrijke Wolf Natuurdocumentaire te komen bekijken in de Lumière. Details in bijlage.

Op aanvraag van regionaal houtlandschap gidsen we een door hen georganiseerde grote publiek vroeg morgen wandeling in Tillegem op zaterdagmorgen 01 april (geen grap). Aanvang 06u30 aan het Kasteel! Gratis ontbijtje voorzien daarna. Alle Mergussers steeds welkom natuurlijk. Kom je af en of wil je mee gidsen stuur een mailtje naar marc.nollet4@telenenet en of fds4022@gmail.com.

Regionale broedvogelverslagen! Geen paniek! We zijn er volop aan het werken. Maar iedereen zal wel ergens begrip hebben voor de kleine vertraging – gezien de energie die we in de Vogelatlas stoppen!

 

Tot slot: het wulpen slaapplaats telverslag – bedankt Guido en alle tellers – staat op de website en we zijn in de eindfase van het stootvogelverslag. Kan nu al verklappen dat nog nooit zo veel stootvogels in de regio verbleven

 

 

 VRIJWILLIGE BIJDRAGE – STEUN MERGUS  – REEDS 172 SYMPHATISANTEN VERNIEUWDEN HUN BIJDRAGE – NOG 39 VOGELAARS DEDEN DIT NIET – ZIE JE VLUG EVEN NA OF JIJ HET DEED EN STORT GRAAG NOG VANAVOND INDIEN NIET

Langs deze weg willen we jullie vriendelijk vragen om jullie steunbijdrage van €12 te storten op ons nieuw rekeningnummer BE 15 8917 5408 0030 van Mergus, p.a. Pastoriestraat 174, 8200 Brugge met vermelding “Steunbijdrage 2022”. Nieuwe sympathisanten worden gevraagd om ook hun e-mailadres door te geven.

 

TOT SLOT

Vergeet niet van de wekelijkse blikvangers van onze Machteld te genieten op www.mergus.be en de Mergus Facebook. En de Zwinverslagen in bijlage door te nemen.

Met vriendelijke groeten          Frank en zijn ganse Bestuur