Blikvangers van 10/04 tot en met 16/04/2023

Machteld Kaesemans

 

Grauwe Kiekendief © Marc Van Daele

De week begon met op maandag 10/04 een top trekdag langs de Fonteintjes te Zeebrugge: naast een  man steppenkiekendief, 1 alpengierzwaluw, 2 zwarte wouw, 8 purperreiger, 15 bruine kiekendief, 40 grote zilverreiger en 211 lepelaar. Ook op 15/04 het vermelden waard: opnieuw een zwarte wouw, 5 purperreiger, 1 duinpieper, 1 Europese kanarie en liefst 116 putter aldaar en op 16/04 8 middelste zaagbekken.

De blikvangers van de week vond ik persoonlijk grauwe kiekendief langs Jabbeke, pestvogel te Loppem, raaf langs Doeveren te Zedelgem en visarend langs Sint-Andries.

Hadden de ganse week verder veel bekijks: de kuifduiker in zomerkleed en nu ook de roodkeelpieper naar zomerkleed geruid te Wingene. Daar eveneens zomertaling, kleine plevier, berg- en slobeend, zwarte en middelste bonte specht, kuif – en zwarte mees, etc..

Verder zeker het vermelden waard: 2 grote zaagbek en een late sneeuwgors langs het Zwin op 10/04, en al op minstens 7 plaatsen verblijven koppeltjes steltkluut. Als die allemaal gaan broeden  …..

De eerste reiger (grond) (in mei extra drone) telling van Kasteel Ten Berghe te Sint-Jozef Brugge was goed voor minstens 56 bewoonde nesten van blauwe reiger en reeds minstens 2 koppels kleine zilverreiger en 4 koppels lepelaar hadden volop de nestbouw aangevat.

Het aantal nieuwe voorjaarsgasten was niet bij te houden deze week. Voor alle details surf naar www.mergus.be en klik door naar waarnemingen en of trektellen.

Kuifduiker

© Danny Claeysier

Bovenste foto: Grauwe kiekendief 

Onderste foto: Kuifduiker © Danny Claeysier

Tekst:© Frank Descheemaeker 

Machteld Kaesemans