Blikvangers van 22/05 tot en met 28/05/2023

Machteld Kaesemans

Één absolute blikvanger en een ganse reeks opvallende waarnemingen!

De topper van de week was ongetwijfeld de havikarend die op dinsdag over Sint-Michiels werd genoteerd en de volgende dag over Damme (Vivenkapelle) vloog. Verder heel bijzonder: 1 w grauwe franjepoot in zomerkleed te Hoeke op 23/05, nog steeds een bonte kraai in de Voorhaven van Zeebrugge (kant Heist) op 24/05 en 6 zwarte ibis en 1 bijeneter over de Zeebrugge op 26/05. Een tweede kalender steppenkiekendief over Beernem op 23/05 en een uniek gefotografeerde grauwe klauwier aan de Oostdam op 25/05. Tot slot een grote karekiet in de Wulgenbroeken te Sint-Michiels op 27/05.

Er was opnieuw een top trekteldag en wel op 27/05 aan de Fonteintjes: Belgisch record van bontbekplevier (1497 ex.) en verder 2 grote zaagbek, 476 zilverplevier, 321 drieteenstrandloper, 72 zwarte stern, 4 purperreiger en 1893 gierzwaluwen. Op 28/05 opvallend minder trek, maar het nieuwe dag record van 699 drieteenstrandlopers mag zeker vermeld.

Dit voorjaar zal de geschiedenis boeken ingaan als voorlopig het beste ooit voor zowel pleisterende als trekkende steltlopers.

Veder ook zeker het vermelden waard: de ganse week op 4 plaatsen in de regio zingende Orpheus spotvogels, her en der laten enkele koereigers zich opmerken (zouden er ook broeden in onze regio?) en zwarte wouwen trekken nog steeds door.

We eindigen met een reeks late doortrekkers als paap, tapuit, beflijster en appelvink.

Tekst: Frank De Scheemaeker

Foto’s: Havikarend © Yves Adams.

              Bontbekplevier © Filip De Ruwe

Machteld Kaesemans 30/05/2023