De Brugse slechtvalkkuikens worden groot. 24 mei 2023

Paul Maertens

 

 

De Brugse slechtvalkkuikens worden groot                                     24 mei 2023

 

Het is ruim 3 weken na het uitkomen van het eerste ei en ja, we hebben de kuikens zien veranderen.

Van bijna kale schepseltjes net uitgewrocht uit hun schelp, tot rond-tjokkende donzige kuikens waar we reeds duidelijk de staartpennen zien komen en bij het slaan van de vleugels ook het begin van arm- en handpennen.

Het is meerdere mensen opgevallen dat het jonge wijfje tijdens het broeden en groot brengen van haar jongen, zich ontpopt heeft tot een ijverige en zorgzame moeder voor haar drie kuikens.

We hebben ook gezien dat zowel ♀ als ♂ gebroed hebben op de eieren en ook de piepkleine kuikens en de grotere kuikens samen hielden en beschermden voor weer en wind. Nu zijn ze genoeg zelfredzaam en kruipen lekker en gezellig, warm en dicht voor de nacht of ook om over dag een ‘uiltje’ te vangen.

Even na elf deze voormiddag zag ik het ♀ met een volledige duif aankomen op het nest en gaf de moeder initiatie (een doe het zelf cursus hoe raak ik aan m’n kostje voor gevorderde kuikens) om aan hun eten te raken.

Een compilatie van het opgroeien:

 

Neem ook eens een kijkje op de site van het FIR: zeker de moeite waard.

https://www.roofvogelwerkgroep.be/

 

Uw slechtvalken correspondent uit Brugge

Paul