Mergus Nieuwsbrief Juli 2023

Frank De Scheemaeker

Hoys allen

We wensen jullie allen een deugddoende zomervakantie met veel familie, reis, vogel en (nacht) vlinderplezier.

ZOMERGANZENTELLING – DIT WEEKEND 15 EN 16 JULI 2023

Naar jaarlijkse gewoonte nemen we deel aan de nationale zomerganzentelling. Bedoeling is aan de hand van die gegevens de aantal evolutie van die exoten te blijven opvolgen.

Marc De Ceuninck, regionaal coördinator van de watervogeltellingen, stuurde naar alle vaste tellers een oproep om hun wintergebieden, nu ook eens in de zomer te tellen en hun resultaten in het nationale programma in te lezen. Frank vraagt extra aandacht voor eventuele broedgevallen van fuut, dodaars, kuifeend, wie weet tafeleend – door te geven mochten die tijdens de zomerganzentelling opgemerkt worden – via waarnemingen.be

WOENSDAGAVOND ACTIVITEIT

Op woensdagavond 26 07 gaat o.l.v. Marc Nollet de traditionele fietstocht rond Stalhille door – met bezoek aan het o.a. het Pompje en de Schobbejakshoogte! Afspraak om 19u30 Parking achter de kerk van Stalhille, Kalsijdeweg. Ook beginnende vogelaars welkom.

VOGELATLAS

De eindafwerking gaat straks van start! Alle tellers zullen gevraagd worden om nog een eindschatting van hun hok te maken aan de hand van extra binnengekomen gegevens en eventuele aanvullingen uit een net teljaar uit waarnemingen.be. Gelijk hoe – nu al een grote pluim voor alle tellers! Onze regio is –  op een paar heel kleine uitzonderingen na –  perfect geteld!

WINTER TEL DATA

Koen Devos is er vroeg bij – maar dat laat ons toe onze winter activiteiten tijdig te plannen en ze nu al op de familiekalender te plaatsen voor partnerlief dat weekend er andere plannen opschrijft.

Midmaandelijkse watervogeltellingen 

14/15 oktober 2023        18/19 november 2023   16/17 december 2023

13/14 januari 2024          17/18 februari 2024        16/17 maart 2024

Slaapplaatstellingen Aalscholver en zilverreigers

18 november 2023          13 januari 2024

Slaapplaatstelling Wulp

20 januari 2024

Slaapplaatstelling meeuwen

27 januari 2024

 

SLECHTVALKEN NIEUWS

Bedankt Paul M en Slechtvalken Teamgenoten voor de unieke webcam beelden die we het ganse voorjaar mochten opvolgen van op de Onze Lieve Vrouw Toren. Een prachtige samenvatting van de hoogtepunten is te zien op www.mergus.be – rubriek Slechtvalk! Niet te missen.

HUISZWALUWENTELLINGEN

We zijn voor het ogenblik druk alle resultaten aan het invoeren en stevenen opnieuw op een 900 tal bezette nesten af. In de volgende Nieuwsbrief zeker het jaarlijkse overzicht per gemeente en biotoop.

 

Zondag 10 september 2023: Mergus Zomerfeest – bezoek aan de allernieuwste natuurcompensatieprojecten Antwerpse Haven (straks ook in Zeebrugge?!)

Om jullie te bedanken voor zoveel inzet voor onze projecten – nodigen we jullie uit op ons Zomerfeest. 4 Antwerpse Natuurpunters nemen ons op sleeptouw door unieke natuur – compensatie gebieden op vooral linkeroever! De excursie en de maaltijd worden gratis aangeboden en voor de bus zelf graag 25 euro (10 euro onder de 12 jaar) storten op het gekende Mergus rekeningnummer be 15 8917 5408 0030 van Mergus, p.a. Pastoriestraat 174, 8200 Brugge, met vermelding namen van deelnemers. Graag inschrijven via een mailtje naar Frank op fds4022@gmail.com en storting van bovengenoemd bedrag.

Alle details volgen na onze voorbereidingstocht nu vrijdag juli. Organisatie Karina S en Johan VH met medewerking van het ganse bestuur.

We noteerden tot nu toe net 30 inschrijvingen en we hebben een bus voor 50 personen gehuurd. Dus meegaan kan zeker nog.

 

SLOTWOORD

  • Mag ik tot slot Machteld bedanken voor de steeds unieke wekelijkse blikvangers op de Mergus facebook en Mergus website
  • Uiteindelijk waren er 24 inschrijvingen voor ons weekend naar Schouwen- Duiveland in februari 2024. Om iedereen te kunnen laten meegaan – zouden we 2 weekends organiseren – eentje olv Karina en eentje olv Bukkie. Details en uitleg volgen nog deze maand. Met een beetje flexibiliteit van iedereen komt dat helemaal in orde!
  • Heb je zelf een interessant weetje – opmerking –verhaal – oproep voor deze nieuwsbrief – stuur me zeker door

 

Frank De Scheemaeker                fds4022@gmail.com