Blikvangers van 06/11 tot en met 12/11/2023

Machteld Kaesemans

Morinelplevier

© Johan Buckens

Een week met heel veel regen en wind en zachte temperaturen. En toch heel veel leuke en interessante waarnemingen! Onze vogelaars laten zich door niets en niemand thuis houden zie ik.

Bleven de ganse tijd aanwezig in de regio: de Ross’ ganzen pendelen dagelijks tussen Uitkerke en Houtave; de Aziatische roodborsttapuit blijft aanwezig in Oudenburg. Grote zaagbek rond Assebroekse Meersen en juv. Noorse stern in zuidelijk deel Voorhaven. Tot 5 velduilen nog steeds in het Zwin.

Verder dag per dag:

Maandag 06.11:  tot 11 bokjes in Vloethemveld! 2 Pestvogel over Knokke, late fitis geringd in Zwin (mogelijks oosterse ondersoort?!)

Dinsdag 07.11: ijsgors over Bredene – veel trek zangvogels in het algemeen

Woensdag 08.11: velduil draadslachtoffer te Oedelem, baardmannetje te Oudenburg

Donderdag 09.11: kleine jager, 4 sneeuwgors, late beflijster en bladkoning te Heist

Vrijdag 10.11: 1 pontische meeuw in het Zwin

IJsduiker

Kris De Rouck

Feestdag zaterdag 11.11: deze keer wel wind uit het westen en mooie aantallen rotganzen (4464), dwergmeeuw (663), bonte strandloper (641) langs de Fonteintjes. Gelijkaardige aantallen langs Wenduine. Veel andere leuke soorten in klein aantal: zwarte en grote zeeëend; 3 soorten duikers (incl. ijsduiker); jan van genten, kleine en middelste jager, vorkstaartmeeuw. Verder meer dan het vermelden waard: morinelplevier pleisterend te Oudenburg, bruine boszanger te Heist, tot 100.000 spreeuwen op slaapplaats Uitkerke

Zondag 12.11: het kon niet uitblijven gezien tot 5 ex op de Spuikom van Oostende – vandaag 1 ijsduiker in de oude Vissershaven Zeebrugge. Tot slot 1 Pestvogel over Torhout en 899 veldleeuwerik over de Fonteintjes.

Tekst: Frank De Scheemaeker.

Buitenste foto: Rotgans / Patrick Keirsebilck

Machteld Kaesemans 13/11/2023