Blikvangers van 13/11 tot en met 19/11/2023

Machteld Kaesemans

Sneeuwgors

© Danny Claeysier

Opnieuw heel wisselvallig maar warm weer met op 15/11 een strakke westenwind die voor heel wat beweging over zee zorgde. Dagelijks tot 140 soorten gemeld – top voor de tijd van het jaar.

De (voorlopige) overwinteraars: de Ross’ ganzen werden na 15.11 niet meer in de regio gemeld. De Aziatische roodborsttapuit van Oudenburg; de ijsduiker en noordse sterns van Zeebrugge daarentegen bleven wel dagelijks gemeld. De baardmannetjes van Oudenburg en de bladkoninkjes en siberische tjiftjaffen van Heist bijna dagelijks. Op de stranden rond het Zwin, Heist en Wenduine regelmatig sneeuwgorzen, zij in klein aantal. Roeken slecht her en der en in klein aantal – binnen enkele jaren verdwenen als wintergast in de regio?

We gaan verder dag per dag:

13.11: de ontsnapte Amerikaanse zeearend laat zich opmerken in Lapscheure en heel laat paapje op de Westdam te Zeebrugge.

14.11: een goudvink in de Zwinstreek

Parelduiker© Herman Blockx

15.11: een topdag! Een in Nederland gemelde roodhalsgans in een groep rotganzen, wordt zowel in Knokke, Zeebrugge als Wenduine opgepikt! Die dag ook een gigantische trek van bonte strandloper (meer dan 3000!), verschillende vorkstaartmeeuwen, vooral kleine jagers, veel roodkeelduikers, nogal wat alk/zeekoet, 2 stormvogeltjes spec. In het Zwin komen ca 8000 kokmeeuwen slapen!

16.11: grote spreeuwentrek, met groepen tot 25.000 ex. Pestvogel over Heist. Vogel met alle kenmerken van Toendraslechtvalk in het Zwin, net als een topper en een late kleine strandloper aldaar! Raddes’ boszanger in Heist!

17.11: de eerste kleine zwaan voor het winterhalfjaar 2023/2024 duikt op te Oedelem! Een groep van 75 kraanvogels over Wingene en van ca 44 en van ca 70 ex over Oostkamp. Roerdomp in de Fonteintjes en minstens 250.000 spreeuwen op slaapplaats in Uitkerke! een uniek schouwspel! Bruine boszanger in Heist! Grote pieper over Wenduine; appelvink in Loppem.

18.11 – 19.11 watervogel en slaapplaatstelweekend! Één absolute uitschieter: op de verschillende slaapplaatsen worden samen 298 koereigers gemeld! Verder nu ook roodkeelduiker pleisterend aan het Visserskruis Zeebrugge en 1 parelduiker aan Filipsdok. Tot 17 brilduiker en een claim van een kuifduiker aan de Put van Roksem; zowel ijs – als grauwe gors als strandleeuwerik in het Zwin. Pleisterende roodhalsgans in Oudenburg. (ontsnapte ?!maar mooie) man Kokardezaagbek Beernem.

Tekst: Frank De Scheemaeker

Foto’s: 

Sneeuwgors / Danny Claeysier

Parelduiker / Herman Blockx

Machteld Kaesemans 21/11/2023