Mergus Blikvangers 18 t.e.m. 24 december 2023

Frank De Scheemaeker

 

 

Mergus Blikvangers 18 t.e.m. 24 december 2023

Het weer bleef warm en wisselvallig. Veel wolken en regen, weinig zon. Op vrijdag en zaterdag zelfs veel westenwind die nogal wat zeevogels tot voor de kust dreef. Maar onze vogelaars en fotografen lieten zich niet afschrikken door dit weer! Integendeel.

De vaste heel zeldzame soorten zijn nog steeds in de regio aanwezig: 2 Ross’ ganzen regio Klemkerke; Aziatische roodborsttapuit te Oudenburg en bruine boszanger te Heist.

Verder nog steeds de 2 parelduikers te Zeebrugge, 2-3 sneeuwgorzen op het strand van Zeebrugge, barmsijzen nog steeds volop aanwezig, zowel aan de kust als in de zandstreek.

De wellicht ontsnapte en waarschijnlijk hybride kokardezaagbek (met xxx- ) verbleef nog steeds op de Gentse Vaart tussen Brugge en Moerbrugge, waar ook een wijfje grote zaagbek vertoeft.

Het Zwin en directe omgeving blijft leuke soorten en aantallen herbergen: tijdens en rond de watervogeltelling van 18/12 o.a. slechtvalk met de kenmerken van toendraslechtvalk, late grote stern en lepelaar, graszanger, 94 oeverpieper, 1203 wintertaling, 24 kanoet, 356 tureluur, 1512 bonte strandloper en 307 bergeend. Zelfde dag recordaantal van 110 grote barmsijs in Wingene.

Midden in de week alleen een buidelmees in Uitkerke te melden – en 2 ex aldaar op 24/12.

Op 23 en 24/12 brengt de strakke westenwind veel zeevogels voor de kust als topper, kleine jager, jan van gent, alk, zeekoet en roodkeelduiker. Verder onverwacht een juveniele steppenkiekendief te Klemskerke op 23/12 en leuk resp. 4 en 8 witbuikrotgans in het Zwin op 23 en 24/12.

Op de valreep nog 4 kleine zwaan te Oedelem op 24/12

Prettige feestdagen!

Frank De Scheemaeker (tekst) – Patrick Keirsebilck (foto’s)