Mergus Blikvangers 25 t.e.m. 31 december 2023

Frank De Scheemaeker

Mergus Blikvangers 25 t.e.m. 31 december 2023

Het weer bleef warm en wisselvallig. Veel wolken en regen, weinig zon. Alleen op dinsdag 26.12 redelijk wat zon, alle andere dagen ook behoorlijk wat wind die veel zeevogels tot voor de kust bracht. Heel veel vogelaars en fotografen actief in onze regio – die eerste week van de kerstvakantie. Geen wonder ook met al die mooie natuurgebieden en leuke vogelsoorten aanwezig voor het ogenblik!

De vaste heel zeldzame soorten zijn nog steeds in de regio aanwezig: 2 Ross’ ganzen regio Klemkerke; Aziatische roodborsttapuit te Oudenburg en bruine boszanger te Heist.

Verder nog steeds de ijsduiker aan de Westdam, de 2 parelduikers Philipsdok te Zeebrugge, 3 sneeuwgorzen op het strand van Zeebrugge, barmsijzen nog steeds volop aanwezig, zowel aan de kust als in de zandstreek. Grote sternen lijken tussen Zeebrugge en Knokke te gaan overwinteren.

De wellicht ontsnapte en waarschijnlijk hybride kokardezaagbek (met xxx- ) verbleef nog steeds op de Gentse Vaart tussen Brugge en Moerbrugge, waar ook een wijfje grote zaagbek vertoeft.

Op 27/12 4 waarnemingen van rode wouw, twee in de polder, twee in de zandstreek. Vier verschillende vogels? Ook wel opvallend 3 topper te Wingene op 30 en 31/12.

Opnieuw buidelmees in Uitkerke te melden – deze keer 3 ex aldaar op 31/12. Ook een roerdomp en regelmatig een kraanvogel aldaar! Op 29/12 2 kwakken op hun traditionele stek te Knokke (Nieuwe Vrede)

De ganse week dagelijks veel zeevogels voor de kust als topper, kleine en grote jager, jan van gent, alk, zeekoet, parel- en roodkeelduiker.  Ook grotere groepen zwarte zeeëenden tot 275 ex voor ons kust. Op 28/12 en 31/12  resp een claim van een kleinste jager voor Knokke en een kleine alk voor Wenduine

Kleine zwanen verbleven de ganse week te Oedelem met een maximum van 16 ex 30/12.

Al dan niet escape (maar wel mooi) Krooneend, Siberische taling en bronskopeend werden gemeld resp. te Zuienkerke op 26/12, Roksem op 27/12 en te Zedelgem op 31/12.

Prettige feestdagen!

Frank De Scheemaeker (tekst) – Patrick Keirsebilck (foto’s)