Blikvangers 22 t.e.m.28 april 2024

Steven D’Haese
 
 
 
Het koude en winderige weer zette zich ook door in de eerste helft van de week; het weekend was echter droger en warmer waardoor de doortrek uiteindelijk op gang kwam en er zondagmorgen een ‘fall’ plaatsvond in de Voorhaven. We werken dag per dag deze keer!
22.04: een iets zachtere dag goed voor een grauwe en steppenkiekendief over Uitkerke en een zeearend over Sint-Michiels. Nog 420 brandgans in Uitkerke, net als 214 rosse grutto en ca 600 grote stern in de Voorhaven Oostdam
25.04: zomertortel in het Zwinpark te Knokke! 2 kraanvogels over en 1 draaihals TP in Houtave. 1 2° kalender man steppenkiekendief over Loppem!
26.04: 1 hop in prive tuin in centrum Lapscheure en 1 dwergarend over grens Oedelem/Knesselare!
27.04: we beginnen met de leukste aantallen en soorten langs de Fonteintjes te Zeebrugge: 1385 gierzwaluw, 541 regenwulp, 1 lachstern, 1 reuzenstern, 178 lepelaar, 1 rode wouw en 1 dwerggors kortstondig pleisteren. Verder 1 visarend in het Zwin; steppenkiekendief over Blankenberge en Knokke; rode wouw over Knokke en Westkapelle en zwarte wouw over Oedelem (2), Westkapelle, Uitkerke, Snellegem, Knokke en Hoeke!
28.04: ook hier eerst de Fonteintjes aan bod: 2304 gierzwaluw, 7 purperreiger, 5 blauwe en 1 steppenkiekendief, 2 zwarte wouw, 7 boomvalk, 2 europese kanarieen 2 grauwe gors. Indrukwekkende fall te Zeebrugge met o.a. aan de Westdam: 2 orpheuspotvogel , 50 grasmus, 11 braamsluiper, 28 zwartkop, 63 tuinfluiter, 100 tal fitis, 2 bonte en 3 grauwe vliegenvanger ,etc Verder rode wouw over Beernem, steppe – en grauwe kiek over Uitkerke.
Voor de andere leuke soorten als baardman, roerdomp, appelvink, steltkluut, etz zie mergus.be aub
Tekst: Frank De Scheemaeker
Foto’s: Patrick Keirsebilck (purperreiger, bonte vliegenvanger, kleine bonte specht, velduil, lachstern, grauwe kiekendief)