Blikvangers 15 t.e.m. 21 april 2024

Steven D’Haese
Lang geleden dat we nog zo een koude, winderige en natte april week te verwerken kregen!
Van de traditionele voorjaarstrek was weinig te merken en dus ook weinig aankomst van bv. zwaluwen en rietvogels. En toch zijn onze vogelaars zo actief dat ik opnieuw een heerlijk overzicht heb!
De blikvanger van de week was een prooi verorberende zeearend te Hoeke op 21/04 en een claim van een groene bijeneter te Houtave – aan de roep herkend door Filip De Ruwe is zeker het vermelden waard!
Dan wordt het even zoeken en dan beslist een overzicht per gebied te geven:
In het Zwin en directe omgeving de ganse week een visarend pleisterend. Ook de strandplevier lijkt daar te gaan blijven. Meeuwen (waaronder enkele geelpootmeeuwen) en sternen komen voorzichtig toe op het sterneneiland aldaar, net als krombekstrandloper!
De Kwetshaeghe te Varsenare blijft een topgebied met nu al veel baltsende steltkluten, geoorde futen, zomer- en wintertaling en roerdomp!
In de Voorhaven van Zeebrugge reeds duizend grote stern aanwezig, net als de eerste visdieven en dwergstern en natuurlijk heel veel zilver- en kleine mantelmeeuwen. Ook 2 noordse stern pleisterend op 21/04.
Op zee voornamelijk op 20 en 21/04 beweging dankzij de strakke noorderwind. Hoogte punten op 20/04 in het totaal 1114 rosse grutto langs Zeebrugge en op 21/04 jan van gent en kleine jager langs Wenduine.
Voor het overige snor te Uitkerke en Zeebrugge (Achterhaven) – enkele zp boompieper (o.a. Vloethemveld) – enkele pleisterende purperreigers – een europese kanarie.
Tekst: Frank De Scheemaeker
Foto’: Patrick Keirsebilck (nachtegaal, bosruiter, groene bijeneter, torenvalk, wilde eend, zeearend, regenwulp, boompieper)