De Brugse slechtvalken 2024

Paul Maertens

De Brugse Slechtvalken anno 2024             21.04.2024

 

De opstart van de live stream liep niet van een leien dakje maar gelukkig voor ons trok het Brugs koppeltje slechtvalken (hetzelfde als vorig jaar: ♀E:L  en ♂2:7 ) zich daar niks van aan. ‘Geen pottekijkers’ dachten ze dus we gaan ze eens verrassen. Wel hadden we reeds van begin februari gezien en gehoord dat zij het liedje hoorden: ‘Love is in the air’ en ze voegden meermaals de daad bij hun kreten.

Uit nood volgden we het slechtvalkkoppel van op de begane grond vanuit het Arendshof, met zicht op hun stek, in het immer mooie Brugse kader.

Het was soms nagelbijten dat de live stream uit bleef, maar we waren nog zo blij dat we op 10/03 hoorden dat het 1ste ei een feit was. Het 2de volgde reeds op di 12, het 3de op don 14 en als klap op de vuurpijl op zon nog een 4de ei. Jammer dat we het leggen van de eieren niet konden volgen maar op maandagavond werkte de livestream. We hebben wel via het geheugen van de cam-pc boven in de toren een compilatie kunnen samenstellen van het leggen der 4 eieren, die je hier kunt zien.

 

Normaal duurt het broeden een 30 tot 33 dagen en alles werd mooi verdeeld onder ♀ en ♂.

Donderdag 4 april was ik rond 11u15 in het Arendshof en alles leek peis en vree maar niets was minder waar. Uit het niets kwam plots een jong vrouwtje slechtvalk zwevend rond de toren en het hek was van de dam. Alarm werd gekrijst en het ♀ deed direct enkele fikse aanvallen naar de indringster. Dat het er niet vriendelijk aan toe ging was duidelijk merkbaar aan de scheervluchten en de venijnige uithalen met de poten als ze dicht bij elkaar kwamen. Wel heel mooi en atletisch hoe razend snel en hoe wendbaar die valken zich bewegen. Het hele spektakel heeft tot ver in de namiddag geduurd met een positief resultaat voor ons koppel. De rust keerde terug en ♀ vervolgde plichtsbewust met het bebroeden van haar eieren.

 

 

Buiten de techniek verloopt alles volgens de boekjes en heeft een alerte merguswatcher ons op FB vrijdagmorgen 19/04 een screenshot doorgestuurd van het  eerste kuikentje, bedankt hiervoor. Voor meer beeldmateriaal is het wachten op de techniek, hopelijk komt dat vlug voor elkaar.

Dit laatste wilde ik jullie toch niet onthouden: hoe dom kun je zijn en hoeveel geluk kun je hebben!

Paul