Een zomerse week, met weinig wind uit WZW richtingen. De najaarstrek komt nu wel op gang, vooral bij de steltlopers. Typisch bij die groep is dat eerst de adulte vogels (nu) doorkomen, en pas later de juveniele. Ook typerend voor deze tijd van het jaar is dat de trekkers redelijk strikt aan de kuststrook gebonden zijn. Het Zwin is daarbij weer een goede plaats om iets van die beweging te zien :
Op 5.08 foerageerden daar oa 2 krombekstrandlopers en 3 kleine strandlopers. Een stevige verrassing waren wel 4 brilduikers in eclipskleed, toch ongewoon voor augustus. Ook veel regenwulp tp en op doortrek.
6.08 was goed voor kleine strandloper en de ringvangst van een waterrietzanger
9.08 terug zomertaling en kleine strandloper, en daarbij doortrekkende blauwe kiek en grauwe kiekendief.
Niet zeldzaam, maar toch opvallend : 17 oeverlopers op 10.08. Tenslotte nog een geelgors op 11.8 .
Elders in Mergusland was het interessant voor reigerachtigen : 3 zwarte ooievaars passeerden op 5.08 in Uitkerke, dat ook dagelijks dè plaats was om 1of 2 purperreigers te kunnen zien; daarbuiten nog op 7.08 1 purper aan de Caluwebroekvijver en op 8.08 eentje langs Vloetemveld. Dat Vloetemveld was de hele week het toneel voor het wachten tot na 10u00 wanneer langslaper dwergarend zich al dan niet goed liet zien op weg naar ? : er zijn geen aanwijzingen van een vaste omgeving waar deze overzomeraar zich overdag ophoudt. Ook die andere bekende overzomeraars, de Uitkerkse zwarte ibissen, bleven trouw op post.
Blauwe kiekendieven waren er nog in Uitkerke (5.05) en een zwervende zeearend deed Oostkerke aan. En wat te denken van de raaf die op 9.08 op het strand van De Haan aasde op een dode vis; was dat een verkenner uit Zeeland, of zijn er hier al raven met een vaste verblijfplaats?
De eerste draaihals van het seizoen werd op 8.08 genoteerd in St. Kruis Brugge. Een waarneming van 2 snor in Koolkerke op 10.08 is merkwaardig te noemen.
Opvallend veel wespendieven werden er gezien deze week, tot in tuinen toe. Ook graszangers bleken in goede doen, met een opvallend gegeven centraal in de historische walcirkels in Assebroek. Haviken verschenen hier en daar en soms op ongewone plaatsen, dan veelal eerstejaars vogels.
Een bijzondere escape was een Amerikaanse torenvalk die als verkeersslachtoffer gevonden werd in Zwevezele.
Tekst & foto’s : Patrick Keirsebilck (brilduiker, graszanger, havik, krombekstrandloper, visdief, wespendief)