Blikvangers 13 t.e.m. 19 januari 2025

Steven D’Haese
Een behoorlijk koude week met nachtvorst, zonder neerslag en in de tweede helft erg mistig en grijs.
Publiekstrekkers deze week waren alvast de zeer zeldzame Amerikaanse smient in het Zwin, het 22e geval voor België. Het was sedert 2014 geleden dat er nog een exemplaar waargenomen werd. De vogel was het best te zien bij opkomend springtij en leek gekoppeld aan een vrouwtje smient.
Die andere kleurige noot in deze grijze tijden was de solitaire pestvogel die sedert donderdag in een lijsterbes bij een Assebroekse tuin bivakkeert. Het werd nog kleuriger toen bleek dat de vogel kleurringen droeg . Via de bekende “vind je kleurring – project” – site https://cr-birding.org/ werd de verantwoordelijke vogelringer gecontacteerd. Prompt kwam een enthousiast antwoord uit Schotland: onze eenzame pestvogel bevond zich op 4 januari in een grote groep lijsters toen hij (het is een tweedejaars mannetje) op het kerkhof van Aberdeen in een mistnet belandde. Toen een paar dagen later de bessen op waren , vertrok de pestvogel om hier een kleine 14 dagen later weer op te duiken.
 
 
 
Nog een nakomertje van vorige week : 12.1 een paapje op de Hoge Noen, een bijzondere overwinteraar dus.
 
De bevroren plassen zorgden alvast voor een verschuiving van de watervogels richting open water. De twee grote zaagbekken werden op maandag door het verkeer op de Ringvaart opgejaagd en verschenen pas weer op zaterdag, toen het weer wat rustiger werd op het kanaal.
 
Vaste waarden strandleeuwerik (3 – Zwin) en sneeuwgors (1 – Zeebrugge) bleven op post. Doorheen de week opvallend veel waarnemingen van waterpieper – wellicht zijn er meer dan andere winters, met dank aan de hoge waterstanden. Ook de appelvinken waren nog op het appél op de gekende plaatsen, zij het altijd maar per 1-2 exemplaren. De groepjes boomleeuwerik van Maleveld en Vloethemveld gaven eveneens present.
 
Koud of niet, de 5 soorten spechten laten zich alvast goed horen en zien : ook de kleine bonte is aan het baltsen gegaan en valt hierdoor plots weer op. Voor bosuilen lijken de vriesnachten ook geen beletsel om zich te laten horen. In jaren met zeer lage muizenaantallen durft deze soort wel eens het broedseizoen te laten voor wat het is, benieuwd wat er dit jaar zal gebeuren. Opvallend wat blauwe kiekendieven ten zuiden van Brugge : dagelijks in de Assebroekse meersen, maar ook in Wingene en Zwevezele.
Naar aanleiding van de watervogeltelling werden wel wat bokjes opgestoten, toch een soort die veel talrijker aanwezig is dan het aantal waarnemingen doet vermoeden. Ook een leuke foto dd. 18.1 op www.mergus.be .
 
 
 
Nog de andere bijzonderheden per dag :
Maandag 13.1 : roodhalsgans Vlissegem, 22 roek Hertsberge, Siberische tjiftjaf Uitkerke, 10 waterpiepers Houthave.
Dinsdag 14.1 : 131 zilverplevieren Zwin, 22 boomleeuwerik Varsenare, 5 ijsgorzen in één groep Zwin.
Woensdag 15.1 : 8 IJslandse grutto’s Zwin, 1 geelpootmeeuw Vlissegem.
Donderdag 16.1 : 1 smelleken Damme, hybride pijlstaart x wilde eend Zwin.
Zaterdag 18.1 : 1 kleine strandloper Zwin, 1 velduil en 100 oeverpiepers Zwin, 1 smelleken Houthave, recordaantal van 59 waterhoen Dudzele, 1 toendrarietgans Caluwebroekvijver.
Zondag 19.1 : 1 toendrarietgans Caluwebroekvijver, nu ook nog een paapje in Uitkerke, 2 roek Wingene.
Exoot van de week was de geringde blauwvoorhoofdamazone, op 17.1 in Vlissegem.
 
 
Tekst : Patrick Keirsebilck
 
Foto’s :
Dirk Werbrouck (bokje)
Patrick Keirsebilck (pestvogel, waterral, ijsgors, pijlstaart, sperwer)
 
Lay-out & redactie : Steven D’haese