Afgelopen week was fris maar droog , met ochtendgrijs en wind uit zuidelijke richtingen. In theorie zat de wind goed voor de vogeltrek maar de ochtendnevel kwam roet in het eten gooien. En nadat de mist verdween bleek alles zeer hoog voorbij te komen, op een hoogte met allicht een ideale rugwind. Tegen een staalblauwe lucht valt het dan niet mee om stipjes te vinden en te herkennen.
Om veel en lage trek te zien is een voelbare ZO of O wind nodig, die de trek tot op de uiterste strook land duwt, met name de kust. Veel vogels vermijden nl. zo veel mogelijk om over water te vliegen, bijgevolg komt er een dichte concentratie in een smalle strook voorbij.
Dat het nu al weken droog blijft, krijgt zijn gevolgen voor de natte zones en plasjes in de graslanden : die drogen nu langzaam op. Geen goed nieuws omdat daarmee de potentiële stop over plaatsen voor vooral doortrekkende steltlopers verdwijnen. Ook voor waterpiepers zijn plas/dras toestanden van belang : met het droog vallen van hun favoriet wetland in de Assebroekse meersen verdween daar in de loop van de week een pleisterende groep die maximaal uit 18 vogels bestond.
Terug naar afgelopen week : er was duidelijk belangrijke aankomst van zwartkop, gele kwik, zwarte roodstaart, roodborsttapuit, blauwborst, boerenzwaluw, rietzanger en zwartkopmeeuw. En iedere nacht verscheen waterral op de nachtrecorder in St. Kruis. Nog een nagekomen waarneming van een bijzondere zomervogel : op 18.3 vloog een roepende (!) man woudaap door de vallei van de Zuidleie (Beernem/Oostkamp) . Dat we broedgevallen van roerdomp zullen hebben, wordt stilaan duidelijk. Ook de spechten waren erg actief deze week, met waarnemingen op minstens 6 locaties van baltsende en/of nestbouwende zwarte spechten, middelste bonte spechten op minstens 10 locaties, en kleine bonte op minstens 5 plaatsen.



De opvallendste waarnemingen dag aan dag :
Maandag 24.03 : nog steeds en voor de hele week 4 zomertalingen Pompje, 1 overvliegende kwak Wulgenbroeken, 1 visarend over Loppem, 1 smelleken in Uitkerke, baardman in Uitkerke en de Voorhaven en een beflijster in de Assebroekse Meersen
Dinsdag 25.03 : 12 geoorde futen op de Hoge Dijken, 1 IJslandse grutto en dwergmeeuw Uitkerke, 6 buizerds noord over de Wulgenbroeken, een mogelijke (en erg vroege) boomvalk, beflijster Assebroekse Meersen en rouwkwikstaart Wingene. 1099 koperwieken op nachttrek in St. Kruis.
Woensdag 26.03 : claim van een vr. nonnetje Beernem, 1 bokje Assebroekse Meersen, 8 grote stern Voorhaven, kwak weer op post in de Nieuwe Vrede, 40 koereigers Klemskerke, smelleken Uitkerke, 3 x 1 overvliegende appelvink op 3 locaties en de terugkeer van de hybride rouw- x witte kwikstaart in het park van het Zwin.
Donderdag 27.03 : de eerste steltkluut in Oudenburg, 4 grote stern Voorhaven, 1 of 2 rode wouw Meetkerke en Uitkerke, 2 beflijster Klemskerke, , tapuit Voorhaven, 2 waterpieper aan Caluwebroekvijver en een onzekere Europese kanarie Zwin.
Vrijdag 28.03 : Pontische en geelpootmeeuw Zwin, 3 huiszwaluwen Zwin, boompieper op de nachtrecorder St. Kruis, 40 waterpiepers aan de Caluwebroekvijver en een overvliegende barmsijs Duinbergen.
Zaterdag 29.03 : zomertalingen in Uitkerke, Oudenburg en Vlissegem, velduil 1 overvliegend over Knokke en 1 tp Uitkerke, nog 3 roek Oedelem, 1 beflijster Dudzele , 1 waterpieper Caluwebroekvijver, 1 appelvink op nachtrecorder St. Kruis.
Zondag 30.03 : nog 6 brilduikers, 9 geoorde futen en even 5 mannetjes middelste zaagbek op de Hoge Dijken, 2 middelste zaagbekken in de polders Stalhille, 1 steltkluut Blankenberge, rouwkwikstaarten in Uitkerke en het Zwin, een roepende grote pieper in Uitkerke en nog een waterpieper aan de Caluwebroekvijver.
De “escape van de week” is voor (de terugkeer van?) het vrouwtje buffelkopeend naar het Bulskampveld.



Tekst & foto’s : Patrick Keirsebilck (woudaap, gele kwikstaart, zwartkopmeeuw, waterpieper, IJslandse grutto, kuifmees).
Lay-out & redactie : Steven D’haese