Met olie besmeurde zeevogels spoelen aan op onze stranden door de noordwestenwinden !

Machteld Kaesemans

2015-11-26 Zeekoet Filip De Ruwe

 

 

Door de aanhoudende NW & W winden van afgelopen weekend, en van de voorbije dagen, spoelen er al redelijk wat zeevogels aan op onze stranden. Een aantal met (lichte) olie, een aantal verzwakt.

Momenteel staat de teller in een paar dagen op 9 Zeekoeten, 1 Alk, 1 Jan-van-gent en 1 Drieteenmeeuw (zat in Alveringem). In VOC Merelbeke zit bv ook een Kleine alk. Hoewel een aantal onder jullie  aan natuurlijke selectie denken, is dat niet altijd meteen het geval. Velen kunnen met kleine handelingen ook makkelijk gered worden, en worden dan jaren later nog gezien/gevonden. Een papegaaiduiker die in 2003 bij ons gewassen en vrijgelaten werd, is vorig jaar hervangen op de broedkolonie in UK. Zo zijn er nog voorbeelden.

.

Mochten jullie de komende dagen, en zeker morgen of zondag, de stranden betreden en iets levend vinden, mag je die binnenbrengen of 059/806766 bellen. Wij zorgen dan voor ophaling. Jaag de dieren zeker niet terug de zee in, of beter nog, neem er geen foto’s van om ze op waarnemingen te zetten, om dan verder niks te doen…. Ik snap dat niet iedereen ons kent, maar toch… Breng ze ook niet zomaar naar mensen die bij ons onbekend zijn en het thuis zelf doen. De meeste politiediensten kennen ons ook, en bellen ons op als je ze bij hen binnenbrengt.

.

Als jullie dat gewoon in jullie achterhoofd willen houden…
.

Grtz,
M

Michael Deryckere
Verantwoordelijke Dierenverzorging/ European Voluntary Service / Pers/ Zandkorrels/Groene Winkel / Evenementen/ Veiligheid & Hygiëne VOC Oostende

.
http://www.vogelopvangcentrum.be
http://www.facebook.com/pages/Opvangcentrum-Oostende-VOC-Oostende-Wildlife-Rescue-Centre-Ostend/173901385986666
Personal website: http://www63.jimdo.com/app/scd1a0b3ec722f173/pd668e2f523a23e67/

 

Foto: Filip De Ruwe