Sfeerverslag: “Machteld’s Verjaardagsexcursie naar Tholen (NL)” op vrijdag 27 november 2015

Machteld Kaesemans

Supra

 

 

Naar jaarlijkse gewoonte nodigt Machteld het Mergus kernbestuur uit voor een verjaardag excursie! En of we graag  meegaan!

 

Deze keer trokken we naar een voor de meesten onder ons, minder bekende bestemming: Tholen en omgeving!

 

Om 08u vertrokken we richting Westerscheldetunnel en rond Eeklo zagen we reeds een Grote Zilverreiger langs de Expressweg, daar zitten ze dus ook al! Net voor de tunnel een wijfjeskleed Bruine Kiekendief en her en der ontwakende Buizerds en biddende Torenvalken. We reden via de Zeeland brug (mooie Slechtvalk aldaar) om via de Philipsdam Tholen binnen te rijden. En dat bleek achteraf geen slecht idee.

 

Het aantal soorten en de aantallen zelf waren verbluffend:

 

  • Minstens 600 Tafel – en 1500 Kuifeend.
  • Minstens 250 Fuut, 120 (!) Geoorde Fuut en enkele Dodaarzen.
  • Minstens 100 Middelste Zaagbek en 1 prachtig wijfje Nonnetje.
  • Honderden Brilduikers.
  • Tussen de vele tientallen Knobbelzwanen , 4 Zwarte Zwaan en 1 Kleine Zwaan.
  • Eén groep van ca 500 in school vissende Aalscholvers: mooi spektakel.
  • Overal grondeleend: Smient, Slobeend, Wilde Eend, Krakeend, Wintertaling enz.
  • Regelmatig Grote Zilverreiger en honderden Kieviten en Goudplevieren.

 

 

2015-11-28 Verjaardag Frank

 

 

Bij elke tussenstop trakteerde Machteld of met een snoep, een praline of een ‘dreupel’  … dus we bleven zeer gemotiveerd. Ook een mopje over de sterspelers van de Rode Duivels werd fel gesmaakt (is het niet Johan?)

 

 

2015-11-28 landschap1

 

 

2015-11-28 Zeearend Frank

 

 

 

Bij de laatste halte voor het middageten, beleefden we het hoogtepunt van de dag: aan het Volkerakmeer West zat een Zeearend majestueus te pronken in een grote eik. Wat een indrukwekkende ervaring!

 

 

2015-11-28 verjaardag restaurant

 

 

Op vrijdagmiddag in de winterperiode een restaurant open vinden op Tholen is niet zo evident. Na 8 telefoontjes was ik er toch in geslaagd ‘Het Rijk der Vitaminen’ Hollaereweg 9B 4698 PH Oud Vossemeer bereid te vinden ons te ontvangen. Een prachtig gelegen etablissement met een uniek interieur (dat moet je ooit gezien hebben)  in het midden van de polder. Pas open vanaf 01 juli 2015. Als ze zich  de volgende maanden wat beter organiseren in de keuken kan dat zeker tot een rendabele zaak uitgroeien.

 

 

2015-11-28 verjaaedag restaurant 2015-11-28 Marc en Johan

 

 

Na een middagmaal vol verrassingen gingen we opnieuw vlug op stap, maar een miezerige regen bedierf algauw het vogelplezier.

 

In het Stinkgat (wat een naam) zaten duizenden ganzen met ca 200 Toendrarietgans (ja Toendra!!), idem aantal Kolgans en  heel veel  Brandganzen! Ook twee Zwarte Ruiters en opvallend veel Merels, Koperwiek en Kramsvogels.

 

 

2015-11-28 Verjaardag 1 Paul

 

 

 

Dan op naar de Scherpenissepolder. Wauw wat een prachtige schuilhut hebben ze daar, maar steeds meer regen en wind belemmerden ons leuke soorten te vinden!!! Hier waren nieuw voor de dag ca. 40 Kluut, ca 60 Bonte Strandloper, enkele Pijlstaarten. Wel zat er een record aantal Smienten en Wintertalingen.

 

We sloten de dag af aan de Schakerloopolder – eveneens een prachtig vochtig weidecomplex, zij het iets kleiner dan de Scherpenissepolder. Ondanks het erbarmelijk weer toch nog een jagende Slechtvalk, biddende Buizerd en Torenvalk, vele Smienten en Brandganzen.

 

We hadden allen koud en besloten nog een warme koffie te gaan drinken vooraleer opnieuw richting België te rijden. Het was gezellig en leerrijk geweest.

 

Machteld,  in naam van de ganse Mergus groep – bedankt voor al hetgeen  je doet voor onze Werkgroep!

 

Drie zoenen van Frank en alle sympathisanten

 

Foto’s Frank, Karina, Paul, Pierre