Olievlek ter hoogte van Duinkerke (Fr) zorgt voor slachtoffers

Marc Nollet


 
Het VOC Oostende heeft zopas (21 jan 2014, 18u30) volgend persbericht verstuurd.

 
Sinds zondag 19/01/2014 zijn er verschillende levende en dode vogels aangespoeld op de stranden van Duinkerke, Calais (Frankrijk) en De Panne tot aan Oostende. Het gaat om voornamelijk Futen, alsook enkele meeuwensoorten. Het gaat om een olie van waarschijnlijk plantaardige oorsprong.
 
Het begon afgelopen zondag met een Fuut die door een Franse dame uit Dunkerque bij ons in Oostende werd binnengebracht. Hoofdverzorger Michael Deryckere merkte een soort lichte olie op, verspreid over het volledige dier. De bloedwaardes toonden ook een lichte uitdroging ten gevolge van de olie.
 
Gisteren, maandag 20/01/2014, kregen we in de vroege avond een melding van wandelaars op het strand van De Panne. Tijdens hun wandeling langs het strand naar Duinkerke merkten ze verschillende dode Futen en meeuwen op. Ze vonden ook 2 levende Futen, die ze achterlieten in een toeristische dienst in Bray-dunes. Deze dieren werden later overgebracht naar de dierenbescherming in Calais.  Op de terugtocht vonden ze opnieuw 2 levende Futen, die ze meenamen. Een 5de levende Fuut vluchtte terug het water in. Deze 2 gevonden dieren werden overgebracht naar VOC Oostende. Het volledige plan werd in werking gesteld, en de verschillende diensten werden verwittigd. Via INBO (Eric Stienen, Walter Wackenier) werd vanmorgen de strandstrook De Panne – franse grens afgelopen zonder resultaat. Ook BMM werd verwittigd (Jan Haelters), waarbij vandaag, 21/01/2014, een vliegtuig dat stuk zee overvloog. Ter hoogte van Duinkerke werd een vlek gevonden, de oorzaak van de besmeuring. Volgens de onderzoeken zou de lozing ter hoogte van Duinkerke moeten gebeurd zijn; er wordt onderzocht welk schip verantwoordelijk zou kunnen geweest zijn.

 

Vandaag, dinsdag 21/01/2014, kregen we tot nu toe in VOC Oostende 5 besmeurde Futen binnen (2 uit De Panne, 1 uit Duinkerke, 1 uit Oostende en 1 uit Nieuwpoort) en 1 besmeurde Zeekoet (gebrilde variant) uit Oostduinkerke. In Calais ontvingen ze reeds 5 besmeurde Futen. Het is afwachten, maar verwacht wordt dat er nog meer dieren zullen aanspoelen.

Morgen, woensdag 22/01/2014, zullen de eerste dieren na stabilisatie gewassen kunnen worden.

 

Het is voorlopig nog wettelijk toegelaten om oliën van plantaardige oorsprong te lozen, buiten de 12-mijl zone van de kust. Vermoedelijk is dat hier toch binnen die zone gebeurt, aangezien voorlopig alleen Futen en meeuwen besmeurd raakten, en die vooral tegen de kust vertoeven.

 

Alles wordt zowel door VOC Oostende, BMM en INBO opgevolgd de komende uren.

 

Wanneer mensen besmeurde of aangespoelde dieren vinden, gelieve die dan met handdoek vast te nemen, in doos te zetten en over te brengen naar VOC Oostende. De dieren mogen geen voedsel krijgen en niet zelf gewassen worden!
 
Indien niet mogelijk te brengen, bellen naar 059/806766.