BLIKVANGERS van 13-01 tot en met 19-01-2014

Machteld Kaesemans

Topper  /  François Roland.

 

Er werden weinig waarnemingen ingevoerd begin deze week, wellicht door het slechte weer ! In het weekend werd dit goedgemaakt; op 18-01 telde men 109 soorten en op 19-01 werden 111 resultaten geboekt.

 

Twee toppers aan Roksem Put waren het allernieuwste. De ijsduiker in de achterhaven werd nog één dag gezien, de kuifduiker zat er nog op 18-01.

 

Een paar grote- en enige middelste zaagbekken vrolijkten onze wateren op. De ruigpootbuizerd, een smelleken, enkele slechtvalken, het gekrijs van de waterral deden ons de druilige winter eventjes vergeten. Blauwe- en bruine kiekendief jaagden regelmatig boven de Polders, het Zwin en de Achterhaven.

 

Een zwarte specht is steeds mooi om te bekijken, roeken eveneens. De boomkruiper en de boomklever komen hier nooit aan bod, daarom heb ik naar een mooie foto gezocht want deze vogeltjes zijn blijkbaar moeilijk te fotograferen.

 

 

Bruine Kiekendief

 

Danny Claeysier

 

Blauwe Kiekendief

 

François Roland

 

 

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Alexander Devos, Annemie Opdebeeck, Antoine Cornelis, Antoon Verleye, Armand Gernaey, Baetsle Rudi, Bart Mortier, Bart Van Thuyne, Benedict De Laender, Bernard Dekimpe, Bert Kindermans, Bert Willaert, Caroline De Wulf, Christoph Wintein, Daan Van Quickelberghe, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Dany Depauw, Dominique Testaert, Eeckhaut Bart, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erwin Derous, Filip De Ruwe, Florian Martens, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers,Geert De Clercq, Goethals, Valérie, Guido Orbie, Gwenaelle Vandendriessche, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Vandenberghe, Hans Vansteenbrugge, Henk Loobuyck, Herman Blockx, J.Vanryckeghem, Jan de Wit, Jan Swimberghe, Jan van Eeckhout, Jan Versigghel, Jens Derycker, Jo Seynaeve, Johan Buckens, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Jonathan Meire, Jürgen de Witte, Jürgen Vanpraet., Julie Lecomte, Karina Samyn, Kenny Hessel, Koen Vandepitte, Kris De Wit, Leo Declercq, Luc De Cat, Luc Van den Kerchove, Luc Vanpaemel, Luc Verhelst, Machteld Kaesemans, Marc De Ceuninck, Marc Deknock, Marc Rogghe, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Michel Louette, Miguel Depoortere, Mylle Johnny, Nicholas Endriatis, Noël Vervaecke, Olivier Vergucht, Pascal Deruyver, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul D’hoore, Paul Maertens, Peter Adriaens, Pieter Braem, Pieter Dhaluin, Pieter Van Hauwaert, Rieneke Vanhulle, Roland Vannieuwenhuyze, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven de Bruycker, Steven D’haese, Stijn Borny, Thierry Debaere, Vandeputte Christian, Verduystert j.p, Wannes Bos, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Pauwels, Wout Willems, Wouter Van Gelder

 

 

 Ruigpootbuizerd    /    Slechtvalk

 

Foto’s:  Marc Nollet

 

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

.

Zwarte Specht

 

Dieder Plu

 

Roek

 

Patrick Keirsebilck

 

 

Kleine Zwaan: Lapscheure, Westkapelle, Ruddervoorde.

Topper: Roksem Put.

Grote Zaagbek: Oedelem-Zandberg, St. Pieters Put.

Middelste Zaagbek: Zeekanaal, Achterhaven, Filipsdok.

IJsduiker: Achterhaven.

Kuifduiker: Achterhaven.

Roerdomp: Achterhaven.

Grote Zilverreiger: ZIE LINK.

Bruine Kiekendief: Achterhaven, Lage Moere, Stalhille, Uitkerke, Pompje.

Blauwe Kiekendief: Pompje, Vlissegem, Uitkerke, Het Zwin, Achterhaven, De Haan.

Ruigpootbuizerd: Uitkerkse Polder, Het Zwin.

Smelleken: Hertsberge.

Slechtvalk: ZIE LINK.

Waterral: Damme, Moerbrugge, Oostkamp, Fonteintjes, Assebroek, Uitkerke.

Paarse Strandloper: Cadzand, Zee te Zwinbosjes.

Geelpootmeeuw: Roksem Put, Achterhaven, Stalhille.

Zeekoet: Strand De Haan- Wenduine (dood)

Bosuil: Assebroek, Zedelgem, Oostkamp.

Velduil: Uitkerke Weiden, Zuienkerke.

Kleine Bonte Specht: De Haan Lindenhof.

Zwarte Specht: Vagevuurbossen, Ryckevelde.

Roek: Koolkerke, Sysele, Oostkamp.

Cetti’s Zanger: Achterhaven.

Waterpieper: Oudenburg, Uitkerke.

Rouwkwikstaart: Weiden Pompje.

Barmsijs spec.: Assebroek

Frater: Het Zwin, Achterhaven.

Kruisbek: Vagevuurbossen.

IJsgors: Het Zwin.

Sneeuwgors: Fonteintjes.

 

 

 Boomkruiper    /    Boomklever

 

Dieder Plu     /     Marc Nollet

 

Machteld Kaesemans  21-01-2014