VERSLAG: HUISZWALUWENTELLING in KRUISABELE en KOOLKERKE op 03-07-2011

Machteld Kaesemans

Foto Isabelle Bossuyt.

Traditioneel  fietsen we de eerste zondag van juli doorheen de Brugse deelgemeentes Kruisabele en Koolkerke om er de bezette nesten van Huiszwaluw te tellen en de toelageformulieren (voor goede zorg) voor Huiszwaluwennesten van de stad Brugge te laten invullen.

Met zijn vijven – Jan, Willy, Frank, Isabelle en dochter Lore – vertrokken we onder een stralende hemel richting Kruisabele. De verwachtingen waren hooggespannen! De vorige dagen waren reeds volgende gemeenten met stijgende aantallen geteld:  Zwankendamme 25 (+9), Loppem/Torhout 22 (+4),  Stalhille/Jabbeke 79 (+24),  Erkegem 28 (+1),  Dudzele 11 (+4),  alleen Zuienkerke kleurde zwaar rood 4 (-9).

We werden niet teleurgesteld : op 14 locaties telden we 37 bewoonde nesten , dit zijn er 11 meer dan in 2010… trouwens  een historisch record voor Kruisabele(vorige 2009 : 30). Ook het huisrecord sneuvelde, met 7 bewoonde nesten bij Mevr. Christel  Moerman in de Burgemeester de Croeserstraat. Er werd één volledig nieuw adres genoteerd in de Spastraat en er viel een enkel bestaand adres weg in de Sikkelstraat. Het vermelden waard:”alle  bewoners staan als één blok achter hun ‘zwaluwen’ wat zeker hoopgevend is voor de toekomst”!!!

Op dan maar naar Koolkerke. Voorlopig resultaat geeft hier een bijna status quo :  49 bewoonde nesten tegenover  50 in 2010 (één adres moet nog gecontroleerd worden). De achteruitgang situeert zich volledig aan de kerk, 25 t.o.v. 31 bewoonde nesten. Dit wordt bijna gecompenseerd door, ook hier, een opvallende stijging aan privé woningen +5. Dus dat zit goed voor de toekomst denken en voelen we!

Ondertussen zagen we her en der wat Atalanta’s , zelfs twee Kolibrievlinders. Een Torenvalk en valk spec. vlogen boven Kruisabele en 1 ad man Bruine Kiekendief cirkelde minutenlang boven het centrum van Koolkerke (de Damse broedvogel?).

Tot slot genoten we van een lekkere pint, schweppes, koffie en thee in café de Ketel en fietsten daarna welgemutst terug naar huis, al uitkijkend naar de Gierzwaluwenfietstocht volgende woensdag 13 juli doorheen de stad Brugge. (details zie www.mergus.be)

Frank.

Foto’s Isabelle Bossuyt.