OPLOSSING NR 5 MYSTERY BIRD COMPETITIE

Johan Debuck

Voor deze opgave hadden we 70 deelnemers, 44 ervan gaven een korrekt antwoord. Alle antwoorden varieerden hoofdzakelijk tussen tjiftjaf – fitis – spotvogel. Een spotvogel is nog veel geler , met loodgrijze potenĀ en heeft eigenlijk geen of zeer korte wenkbrauwstreep. Een tjiftjaf heeft veel minder oogstreep dan een fitis en heeft een vrij korte handpenprojectie. De handpenprojectie is het stuk van de handpennen die bij een dichte vleugel voorbij de tertials (elleboogpennen) steekt. Voor details omtrent verenkleed, kijk helemaal achteraan in jullie ANWB vogelgids van Europa. Bij tjiftjaf is de handpenprojectie ongeveer de helft van de lengte van de tertials, bij fitis is die ongeveer even lang als de lengte van de tertials.

Op deze foto is dus een FITIS te zien, weliswaar met donkere poten, zie wel nog de gelige voetzolen. Na deze opgave blijven nog 26 deelnemers over met 5 juiste antwoorden.

Deze foto werd door Patrick Keirsebilck genomen op 20/8/2010 in Bulgarije ( Cap Kaliakra).