OPLOSSING NR 3 MYSTERY BIRD COMPETITIE 2013-2014

Johan Debuck

Voor deze opgave kregen we 79 antwoorden binnen, 55 personen gaven het juiste antwoord. De meningen waren verdeeld omtrent deze opgave, sommigen dachten aan witkopeend, krooneend, tafeleend, de meeste antwoorden gingen echter naar zwarte zee-eend en rosse stekelstaart. Deze vogel

heeft een zeer lange staart ( goed zichtbaar op de foto ), een uitgeholde brede platte bek , een bruinig verenkleed met lichtere flanken , lichte wangen met een zeer herkenbare donkere horizontale streep die vertrekt vanaf de onderkant van de bek . Zwarte zee-eend ( vr ) heeft een roetbruin verenkleed, veel donkerder zonder die uitgesproken lichtere flank , ook wel lichte wangen maar dan zonder die horizontale streep, de staart is niet zo lang en de bek is veel zwaarder en driehoekig van vorm. We hebben hier dus te maken met een vrouwtje rosse stekelstaart.

Na deze opgave blijven nog 45 personen over die voorlopig alles juist hebben.

De foto werd door Patrick Keirsebilck genomen te Oostende op 27/3/2011.