OPLOSSING NR 9 MYSTERY BIRD COMPETITIE 2013-2014

Johan Debuck

Voor deze opgave ontvingen we 53 antwoorden, waarvan 34 personen een korrekt antwoord gaven. De vraag was natuurlijk om welke ” jager ” het nu eigenlijk wel ging ? Veel jagersoorten kunnen inderdaad een bruin tot vrij donker verenkleed hebben. Alle jagers hebben echter zeer duidelijke ” witte vleugelvlekken” op de boven- en onderkant van de handpennen, bij de ene soort al wat meer dan bij de andere, maar altijd goed zichtbaar. Jagers hebben ook geen pootprojectie en geen zo’n lange spitse vleugels, die daarbij nog iets gebogen gehouden worden in gewone vlucht. Geen jager dus, maar wel een grauwe pijlstormvogel. Deze vogel heeft dus lange spitse vleugels, geen vleugelvlekken, de onderkant toont bij zonlicht bijna volledig wittige ondervleugels, ook de armpennen reflecteren alzo wittig en tonen daardoor kleurverschil met de handpennen. Ook de pootprojectie ( alhoewel niet echt duidelijk op de foto) is aanwezig. Vale pijlstormvogels zijn kleiner met kortere vleugels en witter op de buik.

Na deze opgave blijven nog 21 personen in de running, waarvan 13 mannen/jongens en 8 vrouwen/meisjes. Inderdaad, de vrouwen zijn sterk aanwezig in de voorlopige stand. Frank zet de laatste mystery binnenkort op de Mergussite bij de terugkomst van zijn buitenlandse trip.

De foto werd door Patrick Keirsebilck genomen op zee te Sagres (Portugal) op 15/9/2013.