Blikvangers van 17-02 tot en met 23-02-2014

Machteld Kaesemans

 

Een oehoe houdt sinds enkele weken het centrum van Brugge nauwkeurig in de gaten. Hij bespiedt vanuit de galmgaten van een kerk de ganse omgeving. De vogel werd reeds vorig jaar op dezelfde plaats gezien. Eind 2013 verbleef een oehoe in Sijsele en Knokke … is dit dezelfde? Een van onze fotografen kon hem schitterend vastleggen op de “gevoelige plaat”, zie bijgaande foto. Dit is geen sinecure aangezien de hoogte, de afstand en de belichting !

 

We noteerden enkele nieuwe soorten zoals lepelaar, roerdomp, krooneend, witbuikrotgans, rosse stekelstaart e.a.

 

De kleine bonte specht werd meerdere malen gespot op diverse plaatsen.

 

Mijn aandacht ging ook naar de kleinere vogels, vooral gezien in Het Zwin. Frater, rietgors, ijsgors en de mooie sneeuwgors lieten zich bewonderen. Boomleeuwerik en de toch moeilijk te vinden strandleeuwerik werden gemeld.

 

De vogeltrek is op gang geschoten, gisteren vlogen duizenden kraanvogels over gans België, alleen West-Vlaanderen werd slecht bedeeld. Over Dilsen-Stokkem vlogen 4600 exemplaren. De trek is vroeger begonnen, wellicht door het zachte weer … wij kijken er naar uit!

 

 

Kleine Bonte Specht  /  Vrouw  /  Man

 

Olivier Vergucht

 

 

Danny Roobaert

 

 

WAARNEMERS:

André Van de Laer, Ann Lenaerts, Annelies Jacobs, Anthony Hollebeke, Antoine Cornelis, Antoon Verleye, Arnout Zwaenepoel, Bart Verstraete, Bastiaan de Ketelaere, Benedict De Laender, Bert Kindermans, Chris Melis, Christine Verscheure, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Dany Depauw, Devos Johan, Dirk Verstraeten, Dominique Bauwens, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Fabien Ryckebosch, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Floris De Brabandere, Fonny Schoeters, Franck Hollander, Frank De Scheemaeker, Freddy Cordy, Frederik en Nayana Willemyns, Geert De Clercq, Geert Vanhulle, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Vandenberghe, Hans Vansteenbrugge, Henk Wallays, Hilbran Verstraete, J Vanryckeghem, Jacques Vanheuverswyn, Jan Baert, Jan Pauwels, Jan Swimberghe, Jasper Mussche, JB Schuermans, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Jonathan Meire, J-P Valentin, Karina Samyn, Kris De Wit, Kristof Hurtekant, Lieven Decrick, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Deblauwe, Luc Lippens, luc Vanpaemel, Machteld Kaesemans, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc Rogghe, Marc Vandamme, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Michael Parmentier, Michel Louette, Miguel Depoortere, Monica Acton, Mylle Johnny, Noël Vervaecke, Olivier Vergucht, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Verbeke, Paul en Marianne, Paul Maertens, Pierre Blockx, Raf Plas, Resteau Nathalie, Rieneke Vanhulle, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Romain Deloof, Ruben Recour, Ruben Saey, Ruben Vernieuwe, Rudy Deplae, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefan Keereman, Stijn Borny, Sven Maly, T. Walsdorff, Tim Caers, Verduystert j.p, Vrielynck Jo, Willem Jans, Willy Dias, Willy Ronsmans, Wim Decock, Wim Pauwels, Yves Pieters.

 

 

 Frater  /  Rietgors  /  IJsgors  /  Sneeuwgors

 

 Luc Deblauwe  /  Marnix Vyncke  /  Franck Hollander  /  Marc Nollet

 

 

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

 Strandleeuwerik    /    Boomleeuwerik

 

Foto’s:  Miel Ferdinande

 

Witbuikrotgans: Cadzand haven.

Krooneend: Roksem Put

Nonnetje: Fonteintjes.

Middelste Zaagbek: Zeekanaal, Achterhaven, Het Zwin.

Rosse Stekelstaart: Roksem Put.

Lepelaar: Uitkerke Weiden.

Roerdomp: Achterhaven.

Grote Zilverreiger: ZIE LINK.

Kuifaalscholver: Achterhaven.

Bruine Kiekendief: Zeekanaal, Kleiputten Nieuwe Vrede.

Blauwe Kiekendief: Uitkerke Weiden.

Ruigpootbuizerd: Nieuwe Hazegraspolder

Smelleken: Het Zwin.

Slechtvalk: ZIE LINK.

Waterral: Moerbrugge, Uitkerke, Sashul, Fonteintjes.

Bokje: Assebroek, Achterhaven.

Paarse Strandloper: Cadzand, Strand te Zwinbosjes.

Geelpootmeeuw: Roksem Put.

Oehoe: Brugge Centrum

Bosuil: Blauwhuisbossen.

Kleine Bonte Specht: Wilgenbroeken, Vloethemveld, Loppem, Maleveld, Hertsberge.

Zwarte Specht: Bulskampveld, Beernem, Vloethemveld, Wingene.

Roek: Wingene, Oostkamp, Beernem, Oedelem.

Boomleeuwerik: Het Zwin, De Fonteintjes.

Strandleeuwerik: Het Zwin.

Kleine Barmsijs: Assebroek Meersen.

Barmsijs spec.: Papevijvers.

Frater: Het Zwin.

Kruisbek: Sijsele, Beernem, Waardamme,St.Andries.

IJsgors: Het Zwin, Baai van Heist.

Sneeuwgors: Zeebrugge, Het Zwin, Bredene, Heist.

 

Kramsvogel    /    Grote Lijster

 

 Danny Claeysier    /    Herman Blockx

 

Machteld Kaesemans  25-02-2014