BLIKVANGERS van 10-02 tot en met 16-02-2014

Machteld Kaesemans

 Grutto  /   Marc Nollet.

 

Een zeer korte lijst deze week maar dank zij de watervogeltelling toch een paar uitschieters. De eerste grutto’s werden gespot, evenals groenpootruiter … de aanloop naar een vroege lente?

 

In de Achterhaven noteerden de watervogeltellers man en vrouw eider, kuifduiker, nonnetje, kuifaalscholver, grote en kleine zilverreiger, tureluur, zwarte ruiter en natuurlijk grutto en groenpoot zoals hierboven vermeld.

 

Een ruigpootbuizerd zien is altijd prachtig, maar een smelleken, een bokje, zelfs een houtsnip zijn niet te versmaden.

 

De stormmeeuw trok eveneens mijn aandacht. Het ziet er een lieve vogel uit, die blijkbaar niets te maken heeft met ons huidig weertype en verkeerdelijk die naam kreeg. Hij lijkt wel fel op de zilvermeeuw maar is heel wat kleiner en heeft ook een andere snavel en kopje.

 

Wat brengt volgende week?

 

 

Eider:  vrouw en man

 

 Marnix Vyncke    /    Marc Nollet

 

WAARNEMERS:

Annick Vercaemer, Antoon Verleye, Arnout Zwaenepoel, Bernard Dekimpe, Bert Kindermans, Caroline De Wulf, Christoph Wintein, Danny Claeysier, Dany Depauw, Dirk Vercoutter, Dominique Bauwens, Dominique Verbelen, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik Callebaut, Fabien Ryckebosch, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers, Frederik Willemyns, Geert De Clercq, Goethals Valérie, Guido Burggraeve, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Vandenberghe, Hans Vansteenbrugge, Henk Loobuyck, Ignaas Robbe, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan Swimberghe, Jasper Mussche, Jef Van de Water, Jeroen Bot, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Opsomer, Johan Vandepitte, Jonathan Menu, Joost Vandenberghe, Jürgen Vanpraet, Karim Neirynck, Karina Samyn, Karl Van Lierde, Kathleen Coen, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Vanbelle, Luc Vanpaemel, Machteld Kaesemans, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc Rogghe, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Michel Louette, Monica Acton, Mylle Johnny, Noël Vervaecke, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Maertens, Pauwel Bogaert, R. De Jaegher, Rik Vande Kerchove, Roland Bultinck, Roland François, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sebastiaan Hanoulle, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven D’haese, Stijn Borny, Sven Maly, Verduystert j.p, Vrielynck Jo, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Willy Ronsmans, Wim Declercq, Wim Rommel.

 

Bokje

 

Filip De Ruwe

 .

 Houtsnip    /    Watersnip

.

 Johan Buckens    /    Danny Claeysier

 

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

 Grutto  /  Groenpootruiter  /  Tureluur  /  Zwarte Ruiter

 

1 & 3: Marnix Vyncke  / 2 & 4: Herman Blockx 

 

 

Nonnetje: Kwetshage, Achterhaven.

Grote Zaagbek: Zandberghoevevijver.

Middelste Zaagbek: Zeekanaal, Achterhaven, Filipsdok.

Kuifduiker: Achterhaven.

Grote Zilverreiger: ZIE LINK.

Kuifaalscholver: Achterhaven.

Bruine Kiekendief: Damme.

Blauwe Kiekendief: Uitkerke Weiden.

Havik: Beernem, Oostkamp.

Ruigpootbuizerd: Nachtegaalpolder.

Smelleken: Uitkerke Weiden. Houtave, Heist.

Slechtvalk: ZIE LINK.

Waterral: Moerbrugge.

Bokje: Zedelgem, Assebroek, Het Zwin.

Paarse Strandloper: Cadzand.

Geelpootmeeuw: Roksem Put.

Bosuil: Beukenpark.

Velduil: Stalhille Akkers.

Kleine Bonte Specht: Beernem, Torhout.

Zwarte Specht: Bulskampveld, Vagevuurbossen.

Roek: Wingene, Oostkamp, Koolkerke, St.Kruis, Beernem, Ruddervoorde, Sijsele, Oedelem.

Waterpieper: Achterhaven.

Barmsijs spec.: Vloethemveld.

Kruisbek: Sijsele, Beernem, Waardamme

IJsgors: Het Zwin.

 

 

 Stormmeeuw    /    Zilvermeeuw

 

Dieder Plu    /    Marc De Ceuninck

 

Machteld Kaesemans  18-02-2014