OPLOSSING NR 7 MYSTERY BIRD COMPETITIE 2014-2015

Johan Debuck

Voor deze opgave ontvingen we 46 antwoorden, slechts 22 personen hadden deze juist. Vogelkijkers gebruiken wel eens een engelse term ” jizz” om  de algemene vorm en overkomen van een vogel te beschrijven en daarvan zijn bv. de grootte, houding, kleuren ook een onderdeel van. De manier van vliegen en gedrag zijn ook heel belangrijk, jammergenoeg kunnen we dit uit deze foto niet uitmaken. Laat ons zeggen dat we uit de ” jizz” van deze vogel al kunnen zeggen dat we hier met een ” tapuitachtige ” te maken hebben, dit dachten ook niet minder dan 40 van de 46 deelnemers. De zwarte eindband van de staart getuigt ook al van een tapuitachtige. De kin en borst is lichtbeige gekleurd en loopt ver naar beneden door en de oorstreek ( links onder het oog)  laat een vrij donkere belangrijke vlek zien . De vogel toont ook nog een iets donkere teugel. Wat voor mij nochtans een zeer zichtbaar goed kenmerk is dat deze vogel een blauwgrijze kop heeft, die zelfs over de rug verder naar beneden loopt en een groot stuk in de hals terugkomt. Met al deze kenmerken sluiten we omzeggens al alle andere tapuiten uit. De tapuit die deze vogel nog het dichtst zou kunnen benaderen is een izabeltapuit, die heeft dan weer een witte wenkbrauwstreep tot op de snavel en de kop, rug en halskleur is veel meer geelbruin dan blauwgrijs. We hebben hier dus te maken met een tapuit.

Hieronder nog een foto van een tapuit vanuit een andere hoek gezien. De foto werd door Patrick Keirsebilck genomen in Frankrijk ( Archacon) op 14/09/2012. Na deze opgave blijven nog slechts 7 personen over met alle opgaves juist. Op naar de volgende !