Blikvangers van 02/01 tot en met 08/01/2023

Machteld Kaesemans

 

Mergus Blikvangers 02 t.e.m. 08 januari 2023

Nog steeds kerstvakantie en heel wat vogelaars op stop! Dagelijks meer dan 100 soorten waargenomen, met topaantal 133 soorten op 06/01.

De blikvanger van de week is ongetwijfeld de boerenzwaluw die op 07 01 langs het Zwin vloog en door niet minder dan 5 vogelaars gezien.

Het was de ganse week erg winderig en wie over zee kijk zag zeker jan van gent, alk of zeekoet, roodkeel- of parelduiker, zwarte – en grote zeeëend etc….

De Humes bladkoning werd dagelijks gemeld uit Blankenberge. Verrassend was een claim van een steppenkiekendief langs het Zwin en een rode wouw over Oedelem is zeker het vermelden waard. De kleine zwanen waren daar ook de ganse week aanwezig, maximaal 13.

Ligt het nu aan de vakantieperiode of zonniger weer ’s avonds, maar er werden opnieuw tot 8 velduilen gemeld te Uitkerke en op de roestplaats aldaar tot 9 ransuilen.

Voor het eerste deze winter kuifduiker gemeld (en dan nog 2 ex op 04.01 te Roksemput). Op diezelfde plas liepen de aantallen brilduikers tegen het eind van de week op tot 16 en werden ook 3 geoorde futen gemeld.

Verder mogen we de roodhalsgans te Uitkerke niet vergeten!

Tot slot leuk dat zowel kruisbek, kleine barmsijs als appelvink, zij het in klein aantal, in onze regio aanwezig zijn/overwinteren!