Reigers: Voorstelling Project

Projectleider: Frank De Scheemaeker

In dit project komen alle reigers aan de beurt. Naast de alom aanwezige Blauwe Reiger gaat het hier meer over de Kleine Zilverreiger en uitzonderlijk ook eens over de Grote Zilverreiger, de Koereiger, de Roerdomp.

Maar waarom nu de Kleine Zilverreiger?

Van 2002 en 2009 werden tussen 15 juli en 31 maart om de 14 dagen alle slaapplaatsen van Kleine Zilverreiger in de regio Noord-West-Vlaanderen geteld door Frank en een trouwe groep medetellers. Tot 2005 kwamen de vogels vooral slapen in de Zwinbosjes en langs het Zeekanaal te Lissewege. Daarna ontdekten we in de winter ook slaapplaatsen meer landinwaarts: in Meetkerke, Jabbeke, Sint-Kruis/Oedelem en Torhout.

In 2008 verplaatsten de hoofdslaapplaatsen van het zeekanaal te Lissewege en de Zwinbosjes zich om ongekende redenen naar resp. een privébosje t.o.v. de Fonteintjes te Zeebrugge en het afleidingskanaaltje te Retranchement. In de koude winters van 2009/2010 en 2010/2011 namen de aantallen ferm af.

Toch worden nu nog regelmatig tellingen gehouden. Frank roept dan zijn Mergussers om met hem mee te gaan tellen en telkenmale komen daar een groot aantal vogelkenners op af!