Birdathon – zaterdag 08 mei 2021 – ook jullie werken mee?

Frank De Scheemaeker

 

 

 

Vooraf – de regionale uitnodiging – uitleg:

 

Dag iedereen,

Zoals al een klein jaar eerder gezegd na al die euforische berichten van een superleuke dag: op zaterdag 8 mei doen we in West-Vlaanderen inderdaad opnieuw een BIRDATHON !

Alles zal quasi identiek verlopen als vorig jaar. Wim Bovens zal een soort van ‘permanentie’ verzorgen vanop zijn dakterras om up-to-date nieuws bij te houden op de website van NWG De Kerkuil en Whatsapp-berichten hierover te verzenden. 

De nodige links naar die website en de ‘bioblitz’-pagina’s met de resultaten per regio zullen asap worden gecommuniceerd, zodra ze beschikbaar zijn. Komen woensdag in mijn weeknieuws.

Nieuw is wel het voorstel om per VWG één of twee vertegenwoordigers in één Whatsapp-groep “Birdathon 2021” te hebben zodat nieuwtjes met nieuwswaarde voor andere afdelingen vlot kunnen gedeeld worden zonder dat iedereen zelf in de Whatsapp van de buren moet zitten. De begrenzing van de VWG’s zal opnieuw op basis van gemeentegrenzen zijn. Dat komt hier en daar niet helemaal overeen met de werkelijkheid, maar men zegt ons dat het te druk is bij de programmeurs van waarnemingen.be (in feite .nl) om dit er bij te nemen. Ik zou er niet van wakker liggen. Frank zal deze voor onze regio verzorgen.

Buiten W-Vl doen de VWG’s van Vlaamse Ardennen, Lier en Duffel ook mee.

Olivier Dochy (VWG Westland) & Wim Bovens (NWG De Kerkuil)

 

Vogelwerkgroep Natuurpunt Brugs Ommeland

 

VOOR DE VWG-SYMPATHISANTEN/VRIJWILLIGERS/VOGELKIJKERS

Beste vogelkijkers,

Nu zaterdag 8 mei 2021 gaan we met alle vogelkijkers tijdens de tweede provinciale ‘Birdathon’ heel West-Vlaanderen op excursie om zo veel mogelijk vogelsoorten te ontdekken . Dat kan thuis, vanuit je kot of tuin, op fiets- of wandelexcursie, op je ronde voor de broedvogelatlas, of waar dan ook. Voer op zaterdag 8 mei je waarnemingen zo snel mogelijk in op www.waarnemingen.be. Probeer elk uur alles te uploaden als je mobiel invoert. Zo kunnen we in real-time de tussenstand volgen!

De resultaten worden geteld per regio. Welke regio ziet de meeste soorten ? Waar duiken verrassingen op ? In deze tijd van het jaar kan alles, en overal… Het weer wordt zaterdag prima om broedvogels, doortrekkers, wie weet een dwaalgast en zelfs de allerlaatste overwinteraars te vinden.

De Birdathon loopt van zaterdag 8 mei om 0.00u tot 23.59u. De teller wordt gestopt om 24.00u.

Wie dit kent: werk gerust met een transect, maar dit is geen must.

Het is niet de bedoeling om een competitie te organiseren, maar wel om te zien wat er zoal te vinden is in je eigen streek als iedereen eens goed zoekt. Het is dus echt voor de lol, maar ga gerust voor een persoonlijk record ;-).

Spreek gerust af met je collega-vogelkijkers wie welk gebied gaat doen zodat je regio en haar gebieden zo goed mogelijk doorzocht worden. Door de Corona-maatregelen zijn excursies in grote  groep helaas niet mogelijk. Volg zeker de geldende Corona-voorschriften en hou het veilig, dan kunnen we sneller terug naar de normale situatie!

Veel plezier !

Initiatiefnemers, Olivier Dochy (Vogelwerkgroep Westland) & Wim Bovens (Natuurwerkgroep De Kerkuil)

Hieronder nog even kort de belangrijkste richtlijnen: dus een beetje tegen mijn zin ook maar zoveel mogelijk de exoten en escapes ingeven he!

 • Starttijd en eindtijd bepaal je zelf tussen 00:00 en 23:59 op 8 mei 2021
 • Locatie: binnen jullie werkingsgebied van het regioscherm
 • Alle waarnemingen moeten ingevoerd worden op www.waarnemingen.be
 • Laad je meldingen regelmatig op zodat de scores in quasi real time gevolgd kunnen worden, b.v. minstens eenmaal per uur
 • Waarnemingen zijn enkel geldig op soortniveau (kiekendief spec. telt niet mee)
 • Ondersoorten tellen niet mee als soort
 • Horen is ook scoren
 • Weten dat een steenuil in een nestkast bij de buren zit, is niet genoeg, je moet hem gehoord of gezien hebben. Een braakbal is ook niet genoeg.
 • Exoten en escapes tellen mee, dus alle in het wild rondvliegende soorten
 • We rekenen op de eerlijkheid van de deelnemer. Foto’s of geluidsopnames zijn niet verplicht
 • Waarnemingen moeten ten laatste op 9 mei 23u59 opgeladen zijn
 • Doelbewuste verstoring en tapen zijn niet toegelaten
 • Deelnemers houden zich aan de regels met betrekking tot wandelpaden en ontoegankelijke percelen

MERGUS BIJDRAGE

We hebben onze sponsors even aangeschreven (smiley) en Kite Optics (Georges) en fietsen Raleigh (Frank) schenken ieder team/persoon die een unieke aanvaarde soort ziet (door niemand anders gezien) gratis een (extra) Mergus Sweater, waarvan de opbrengst gaat naar het Mergus Natuurpunt Weidevogel reservaat, waarvan we vandaag opnieuw 9 ha hebben kunnen kopen en we nu al 29 ha in eigendom/beheer hebben.

Graag bij het invoeren van de waarneming graag steeds het pijltje op de juiste vogelplaats zetten en altijd een broedvogelcode bijvoegen, als zangpost, enz 

Je kan gerust je broedvogeltelling combineren met dit ‘spelletje’

 

Vorig jaar kregen we volgende toezeggingen – jammer genoeg ontbreekt me de tijd om iedereen persoonlijk aan te schrijven – willen de vogelaars hieronder vermeldt bevestigen of ze al dat niet hun gebied van verleden jaar opnieuw kunnen doorkruisen. Nieuwe tellers mogen gerust een mailtje sturen met welk gebied ze voor hun rekening willen nemen. Kwestie van zo veel mogelijk gebieden geteld te krijgen.

 

Gezien alle tellers voor het monitoringproject en de Vogelatlas normaal gezien van ‘corvee’ zijn volgend weekend – reken ik automatisch op hun medewerking om zeker ook de gegevens naar waarnemingen.be te dawnloaden en of toch hun zeldzamere soorten

Valerie en Johan doorkruisen de ganse dag het Zwin zelf en de directe omgeving richting Hoeke

Frank start aan de eendenkooi Lissewege en doet daarna met Isabelle alle kustgebieden tussen Bl’berge en Heist inclusief Voorhaven

Stefaan B        Sashul en Kleiputten Heist

Jean-Pierre Verduystert trektelt in de Fonteintjes en hoopt op versterking

Stijn Borny neemt de duinbossen De Haan voor zijn rekening

Harry en Hedy doorkruisen de Achterhaven

De mannen van Damme alle leuke Damse gebieden

Michel Gilté doet noord deel Sint-Andries en Meetkerke

Karina – Kwetshage en omgeving

Kathleen C en Wim J maken de bossen van Sint-Andries en Sint-Michiels onveilig

Lieve M gaat de Brugse binnenstad in

Antoine – gaat op zoek rond Maleveld richting Rykevelde

Ignace en Eric de Assebroekse Meersen

Filip De Coster en team vogelen rond Vloethemveld

Patrick K neemt Kampveld en zoveel mogelijk aanpalende gebieden in Oostkamp voor zich

Ruben S telt rond de Miseriebocht

Koen Baute en vogelteam gaan rond Oedelem volop voor wouwen en kiekendieven en  …

Dat is al tof …. Maar we rekenen natuurlijk op veel meer vogelkijkers ….. ik kan ze hier niet allemaal opsommen maar wat schiet door mijn hoofd en sorry als ik iemand of een gebied vergeten ben:

Steven D: roksemput, Wim P: put vlissegem, Johnny M: rijkswachtweiden Jabbeke + Pompje, Marc Dc: Hoge Moere, Luc De Cat: de Villa, Kristof-Luc Bulskampveld, Lowie – Augustijn  kunnen jullie  in Wingene of aan de kust vogelen?

Nog enkele vragen:

Wie zou de Blauwe Toren willen doen om de Krooneenden te tikken?

Wie zou de Put Zevekerke willen doen voor speciale canadaganzen

Jan Desmet – indien je een bijzondere trek waarneming heb aan Graaf Visart zet je die op waarneming.be aub  of mail je ons door?

We hebben ook een stelletje topvogelaars in de regio – onze heilige drie vuldigheid : Filip D, Johan B en Kenny H .. hopelijk zaterdag in eigen regio actief….we rekenen op jullie voor zeldzame piepers, sternen, leeuweriken, roofvogels…..

Iedereen hier niet genoemd – sorry en zorg voor een verrassing!

Nog vragen – verzuchtingen – bedenkingen – mail me gerust!

Veel vogelplezier alvast

Frank en zijn Mergus ploeg