BELGISCHE VOGELDAG – VERSLAG

Marc Nollet

Dominique Verbelen stelde een gedetailleerd verslag op van de voorbije VOGELDAG die plaats vond op 25 februari 2012 in Antwerpen. We geven het hieronder integraal weer.Goed, beter, best.

Na een jaar of tien zit er nog nauwelijks sleet op de formule en lijkt de Vogeldag zelfs een versnelling hoger te schakelen.

Geen idee of het ook echt klopt maar het zou me niet verwonderen dat deze Vogeldag werd bezocht door meer mensen dan ooit voorheen (ca. 320?).

Nieuwe locatie: zondermeer een pluspunt op alle vlak. Redelijk goed bereikbaar, veel parkeergelegenheid, een topzaal en enorm voor ruimte voor standhouders en catering.

De paar standhouders die ik sprak waren in elk geval onverdeeld positief, zowel over de locatie, de opkomst als de interesse voor hun respectieve standen.

Het programma dan is ook duidelijk een nieuwe weg aan het inslaan. Wat mij betreft een weg die meer en meer aansluit bij het publiek dat de Vogeldag bezoekt.

In de beginjaren waren dat vooral die-hard birders die elke pluim van elke soort en elk kleed van elke vogel wilden kennen (of al kenden) maar door de jaren heen is dit toch meer en meer geëvolueerd naar een breder publiek met een gezonde interesse voor al wat vogel is.

Een mystery reeks waar 95% van de zaal geen zak aan had en je tevens elk jaar op voorhand al wist wie de winnaar zou zijn om dan achteraf bij de uitleg niets op te steken omdat die enkel op een specialstenpubliek was afgestemd: wat mij betreft was het meer dan tijd dat dit onderdeel voorgoed van de agenda werd geschrapt. Niet alleen omdat ik er zelf doorgaans weinig van bakte maar vooral omdat dit gewoon niet meer aansloot bij de wensen van het publiek. De quiz van dit jaar daarentegen was zondermeer top: gevarieerd, voor elk wat wils maar vooral afgestemd op mensen met een brede interesse. Lang leve de echte vogelaars en opnieuw een dikke pluim voor Wouter Faveyts die bewijst een stevige all-rounder te zijn en niet enkel een determinatie freak. Enige minpuntje: misschien is drie prijzen wat weinig (ik had er 12 juist, eentje minder dan nummer drie, vandaar de opmerking).

Lars Svensson: oerdegelijke Zweed met een bevattelijke babbel of de verschillende (onder)soorten van Baard- en Sardijnse Grasmus. De kennis druipt van deze levende legende af. Duidelijke voordracht, sterk geïllustreerd en bakken first-hand experience. Goed, dus, maar dat mag je van zo’n gevestigde waarde ook wel verwachten.

Atlantic Odyssee-babbel door Menno Van Duin (Inezia Tours). Menno’s gave zit iets meer in het beeld dan in het woord maar de platen waren dan ook zo fraai dat het verhaal eigenlijk al voor zich sprak. Topplaten, Menno, stuk voor stuk! Echt een genot om naar te kijken en vast geen gemakkelijke klus om een selectie te moeten maken uit meer dan 30.000 beelden van zo’n unieke tocht. Het blijft me bevreemden dat daar vooralsnog geen Belgen hebben aan deelgenomen. Misschien wip ik volgend jaar wel eens aan boord. Lijkt me zalig!

Voorstelling van de Mergus Vogelwerkgroep door oppergod Frank De Scheemaeker. Met een dergelijk (kort) moment wordt misschien de Natuurpunt-stempel op de Belgische Vogeldag iets duidelijker gedrukt en wordt misschien ook al een brug gelegd naar de volgende editie. In 2013 houdt de VLOS immers op te bestaan en zal dat programma worden geïntegreerd in de Vogeldag. Actieve, gedreven, enthousiaste vogelaars die deelnemen aan alle mogelijke en onmogelijke projecten op lokale, regionale en Vlaamse schaal: hoe meer, hoe beter. Op dat vlak is Mergus zondermeer één van de stevigste werkgroepen van Vlaanderen. Chapeau.

Bulgarije. Of hoe een vogelvakantietrip ook zinvol laten zijn voor een betere bescherming van belangrijke gebieden in dit land. Henk Sierdsema gaf een intro op dit land dat vlakbij is, heel goedkoop, veilig en bijzonder vogelrijk. De kwaliteit van de vogelplaatjes liet soms wat te wensen over maar als visitekaartje voor een land dat zowel economisch als avifaunistisch nog in het begin van de 19de eeuw zit, was dit zeker een keurig praatje.

Uitreiking van de Swarovski Award door Chris Steenwegen (directeur Natuurpunt) en Gino Merchier (grote pief bij Swarovski). Klasse komt altijd bovendrijven en Peter Adriaens won deze competitie dan ook met twee vingers in de neus. Met een Swarovison 10×50 als prijs kan een mens al eens tevreden zijn. Peter heeft meteen plechtig beloofd om hiermee een twitchbare Ross Meeuw te vinden in 2012.  We houden hem er aan. Anders wordt de kijker volgend jaar weer opgevorderd.

Persoonlijk vond ik het jaaroverzicht van Gerald (samen met de quiz) het hoogtepunt van de dag. Een waanzinnige collectie aan topbeelden maar vooral ook aandacht voor een breder plaatje. Voor het eerst was er (eindelijk) ook eens aandacht voor mensen. Voor Laurent Raty die als een nieuwe Eddy Mercx alleen nog maar per fiets twitcht. Voor Machteld Kaesemans, die in de bloemetjes werd gezet voor haar enorme verdiensten binnen Mergus en haar ontdekking van de Kleine Klapekster, voor de kleine snaak (ik weet dat hij Tibax heet met zijn familienaam maar moet me verontschuldigen omdat ik zijn voornaam ben vergeten) die het aandurfde om een kritische brief te schrijven naar minister Joke Schauvliege i.v.m. de uitbreiding van de jacht op de Vos, voor Johan Buckens die er elk jaar weer in slaagt om een knaller eruit te sleuren. Ook dat lijkt me een beetje een uiting van een Vogeldag nieuwe stijl: aandacht voor mensen, een concept dat deels werd opgepikt bij de zeer succesvolle Nederlandse SOVON-dag (die door bijna 1.000 man wordt bijgewoond).

De tweede babbel van Lars Svensson toonde nogmaals aan hoe degelijk deze oudere knar (Lars is intussen 70) bezig is met zijn vak en nog niet meteen van ophouden weet (volgend jaar gooit hij een nieuw boek op de markt over vogels van de WP, een werk dat hij samen schrijft met Hadoram Shirihai). De file aan zijn signeerstand toonde in elk geval voldoende aan dat de aanwezigheid van deze Vogelgod sterk werd gewaardeerd door iedereen.

Was het dan al koek en ei? Toch niet. Bij het begin van de dag werd het al aangekondigd: Nature’s Fountain (de biocatering van Carl Grillet) was er dit keer niet bij. En dat zullen we geproefd hebben. Geen idee waar het biobrood vandaan kwam maar het was in elk geval van een zodanige kwaliteit (kurkdroog en taai) dat het voor de meesten niet meteen hoefde. De soep was dan misschien wel lekker maar was enkel voor de happy few weggelegd wegens op binnen de kortste keren. Niet dat een mens naar de Vogeldag komt om te eten maar dit was toch niet meteen je dat (vond ik; maar misschien hebben anderen daar een ander idee over).

Benieuwd wat het volgend jaar zal worden. Ik tip op Hadoram Shirihai als hoofdspreker, een quiz die door Clément Peerens zelf wordt voorgesteld, een deftige catering (met een aanbod aan neuskes, poepkes, negerinnetetten, ouwmeetsesvlees, draculatanden en zuurbollen), een babbel over nieuwe soorten voor de wetenschap die door Belgen in het buitenland werd ontdekt of lost species die werden herontdekt en een prijs voor een verdienstelijk vogelaar.

Een dikke pluim aan Gerald en Joris. Om met twee man zo’n succesvol evenement in elkaar te steken: je moet het maar doen. En uiteraard ook een ferme proficiat voor al die vrijwilligers die voor of achter de schermen deze dag maakten tot wat hij was: af (op de broodjes na J).

Meer moet dat niet zijn.

Dominique Verbelen”