Slechtvalkenspot op de Halletoren 31-05-2013

Marc De Ceuninck

Om 10u20 zie ik in de Heilige Geeststraat een juveniele slechtvalk van het rooster even een korte onzekere vlucht maken over de hoofdbeuk van de kerk en terug (waarschijnlijk het vrouwelijke jong, volgens de grootte).

 

Dan vlug naar het Belfort waar ik reeds opgewacht wordt door enkele Mergussers.  Met 8 (Johan Vandepitte, Jo De Tavernier,Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Eric Hermi, Jean-Pierre Verduystert en José Devalck en mezelf) stonden we om 10u30 op de trappen van de Halletoren. Aan de kassa moesten we vandaag toch een kwartiertje wachten (volgens de regels max 80 man op de toren). Eenmaal we ingecheckt waren konden we onze conditie testen en naar hogere sferen klimmen.

 

Tussen de klokken konden we 2 telescopen in stelling brengen om onze 4 jonge slechtvalken en ouders beter te bekijken. Op bepaalde ogenblikken was het voor de jonge vogels drummen om door de nestkastopening het rooster te bereiken. Jawel hoor, alle 4 mooi uitgekleurd, hier en daar wel nog een donsveertje, maar wel actief en reeds bezig met de voorbereidende rek- en strekbewegingen met de vleugels. Dit alles gebeurde onder het toeziend oog van pa of ma slechtvalk die enkele meter hoger op hun normale stek zaten.

De torenwachter kwam naar gewoonte even poolshoogte nemen en genoot eveneens van de leuke beelden. Ook enkele toeristen waren nieuwsgierig naar onze slechtvalken.

 

 

 

Na ruim een half uur zijn we dan afgezakt naar het Simon Stevenplein waar we het jonge geweld meer in detail konden spotten en konden we ook beter de verschillen tussen juv en ad kleed bekijken . Daar genoten we nog van een natje en keerden tevreden huiswaarts.

 

Je verslaggever, Paul Maertens
Foto’s: Marc Nollet