SFEERVERSLAGJE STARLING MEEUWENCURSUS OPAALKUST – WEEKEND 07 EN 08 MAART 2015

Frank De Scheemaeker

 


Het was Johan Debuck die me er attent opmaakte dat er nog één plaats vrij was voor een meeuwencursus en dat op voor mij erg bekend terrein – Boulogne-Sur-Mer en omgeving. Even lief gekeken naar Elsje en de inschrijving was een feit!

We hadden nog niets anders dan lof gehoord over de Billy/Starlingreizen en weekends en ik kan bevestigen – het was meer dan in orde.

Elf enthousiaste vogelaars namen vrijdagavond hun intrek in Hotel Argousiers, rue Clemenceau 28 in Ambleteuse, een schitterende, betaalbare locatie.

Binnenhuiscursussen wisselden zich af met buitenhuisexcursies en ik moet zeggen dat ik na twee dagen helemaal anders tegen meeuwen aankijk! Deze moeilijke vogelgroep is plotseling toegankelijker geworden omdat we nu weten waar op te letten: spiegels, tongen, grote dekveren, buiten-en binnenvlag, enz, enz. en ook de ruiperiode kennen is een belangrijk aspect bij de determinatie.

De binnenhuiscursussen waren als volgt ingedeeld: rui en leeftijdsbepaling, kleine meeuwen, grote meeuwen en tot slot Geelpoot – en Pontische meeuw.

Ik moet toegeven – echt gemakkelijk is/was het niet – geen twee meeuwen zijn dezelfde – maar de deskundige uitleg van Peter Adriaens, de duidelijke beelden en de degelijke voorkennis die we hadden (o.a. dank zij Jan Baert’s Mergus cursus) maakten het goed te doen!

Op excursie trokken we naar de dijk en het strand van Le Portel, de voorhaven van Boulogne, la Liane en de Vissershaven van Boulogne zelf, de vistrap van Etaples en de moerassen van Tardinghen.

Elk van de gebieden had iets speciaals in petto: ca 200 Zwartkopmeeuwen rond Le Portel waarvan een 15 tal kleurringen afgelezen, waarvan één uit Hongarije en één belg van 19 jaar oud (wit 3E13) . Minstens 500 koppel Drieteenmeeuw was volop bezig met het broedseizoen voor te bereiden in de Vissershaven en een eerste winter Geelpootmeeuw liet zich goed bestuderen in Etaples en een Pontische langs de Liane.

Naast zeer veel meeuwensoorten in alle leeftijden en kleden (inclusief dus Geelpoot – en Pontische Meeuw) genoten we ook van Lepelaar, Kleine Zilverreiger, Slechtvalk, Geoorde Fuut, Grote Gele Kwikstaart, Middelste Zaagbek, Cetti’s Zanger, Ijsvogel en Roek.

Met dank aan alle medecursisten, Paul – mijn kamergenoot, Eddy en Mieke, Johan en Valérie, Karina en Caroline, Peter en gidsen Benny en Peter.

De sfeerfoto’s zijn van mezelf, de determinatiefoto’s werden door Billy ter beschikking gesteld en zijn het werk van of Peter of Benny (of samen).