Woensdagavond-excursie: Fietstocht in het Beverhoutsveld.

Machteld Kaesemans

2016-05-27 Beverhoutsveld

 

We hebben geluk gehad, de weergoden waren ons woensdagavond zeer gunstig gezind. Om 19u35 vertrokken we met perfecte fietsen van de parking van Moerbrugge richting het Beverhoutsveld.

We waren met 19 aan de startplaats waar Romain een eerste toelichting gaf over Moerbrugge in de 2de wereldoorlog en de bedoeling van de fietstocht. We kozen voor trage wegen waardoor we slechts een handvol auto’s ontmoet hebben. Na 5 min hadden we de bewoning achter ons gelaten en lag het weidse landschap voor ons open.

 

Tijd voor Romain om onze aandacht te vestigen op bepaalde landschapselementen; de relatief grote percelen worden steeds weer samen gevoegd waardoor de knotbomen in akkers terecht komen en dan na verloop van tijd meestal verdwijnen en door het omploegen van natte graslanden ontstaan er mega akkers die nefast zijn en kleine moerasjes en moerasbosjes moeten als eerste wijken en de flora en fauna met hen. De tocht gaat verder naar het Blauw Kasteel, dat dateert uit het eerste kwart van de 16de eeuw. Het was een historische hoeve met omwallingen. (zie google)

 

 

2016-05-27 Beverhoutsveld1

 

 

Een boogscheut verder konden we ons kleinste uiltje mooi bewonderen in z’n biotoop. Verder verlieten we de verharde weg, richting Veldmolen, waar we tevergeefs op onze honger bleven wat betreft de vogels. We vervolgen de weg via de Molendreef waar we vast stellen dat bij bepaalde landbouwers elke m² telt zodat randbegroeiing en gracht verdwijnt en geploegd wordt tot tegen de bomenrij. Ondertussen worden we opgewacht door 2 laatkomers zodat we verder fietsen met 21.

 

 

2016-05-27 Beverhoutsveld 2

 

 

Nu rijden we door tal van dreven, langs de beste biotopen voor de ontmoeting met de gekraagde roodstaart tot we hem ook kunnen bewonderen, huppend van de wilg naar de afsluiting, naar het gras en terug (in totaal toch 6 territoria). Ondertussen hebben we ook reeds winterkoning, witte kwikstaart, ringmus, blauwe reigers en buizerds gezien en  koekoek, grasmus, tuinfluiter, boomkruiper en groene specht gehoord.

 

 

 

2016-05-27 Beverhoutsveld3

 

 

Stilaan valt de avond en we hebben nog een lange weg voor de boeg. Tussen Beverhoutsveld en het kanaal zetten we de rit voort over trage wegen door een enig landschap waar we ook nog gele kwik en torenvalk zagen. We komen aan Gevaerts-Noord waar we het kanaal rechts volgen van Beernem naar Moerbrugge.

.

Hier is Natuurpunt Oostkamp de drijvende kracht achter de visie en beheer van ‘de bedding van de oude Zuidleie’ die zich aan beide zijden van het kanaal uitstrekt. We worden even eufoor bij het zien van twee ransuilen, een overvliegend met prooi in de poten, een ander laag jagend over de weiden. Eerst een mooi fietspad tot een stuk voorbij de keersluis waar we dan verder rijden door stukken van de vallei van de Zuidleie tot Moerbrugge. We worden geflankeerd door de ratelaar en de meer dan 100 jaar oude populieren (zie verder).  Verder is het reeds te donker om de overvloed van orchissen waar te nemen.

.

Aan Moerbrugge brug konden we terugblikken op een leerrijke natuurfietstocht voor het overgrote deel op trage wegen (boereslaggen, dialect voor onverharde wegen) waarvan sommige reeds op de kaart van Ferraris voor kwamen. We namen afscheid met de hint om het laatste stuk op klaarlichte dag en best in de eerste weken nog eens over te doen om ten volle te genieten van de overdaad aan flora en het unieke zicht.

 

Bedankt Romain om ons op sleeptouw te nemen door dit uniek gebied; gekruid met een vleugje volkswijsheid en historiek.

.

De verwondering van het mooie landschap zonder bebouwing; van dreven, weiden, knotwilgen en akkers; fauna en flora, dit alles op een boogscheut van stedelijk gebied….   Meer dan de moeite waard!

.

Graag verwijs ik ook naar de site van ‘de vallei van de Zuidleie’ waar je heel wat info kunt vinden over dit kanaalgedeelte en over de typische canadese populieren (http://valleivandezuidleie.be/nieuws/unieke-oude-populieren-langs-het-kanaal-worden-gekoesterd) .

.

Langs deze weg willen we ook de “OPEN DEUR DAGEN van de LEIEMEERSEN” warm aan bevelen voor een bezoek nu dit weekend !! !!! !!!!

.

Bedankt voor uw aanwezigheid, uw verslaggever Paul

 

 

PS: De jonge slechtvalken laten zich meer en meer bekijken van in de St Salvatorkoorstraat aan het Simon Stevinplein, met telescoop kunnen ze ook heel mooi gevolgd worden van op de Halletoren.