VANAVOND 30.12.2011 AAN DE WITTE KOKSMUTS

Frank De Scheemaeker

De oorspronkelijke bedoeling was een oproep te zetten op de site om enkele telposten te plaatsen in de Uitkerkse Polders om de aantallen Velduilen aldaar beter te kunnen inschatten, maar de hevige wind van deze morgen deed me mijn plan opbergen. Toen Machteld me om 15u opbelde dat het eindelijk toch nog te doen zou zijn, was het een beetje te laat voor een oproep en trok ik naar de Internationale Dijk. In het Natuurontwikkelingsproject algauw de 2 Ruigpootbuizerds gevonden en de juveniel kwam vervaarlijk dicht zitten bij de weg. Heerlijk. Daar ook een Torenvalk en veel Eksters. De dijk op dan maar en daar onmiddellijk een donkere fase Buizerd in zicht, gevolgd door een juveniele Blauwe Kiekendief die minutenlang boven de vlakte joeg. Plotseling doken twee Velduilen op en zij joegen erg dichtbij langs de berm van de Internationale Dijk en zetten zich regelmatig op de paaltjes die de vlakte van de berm scheiden. Een lust voor het oog. Een groep van 30 Brandganzen vloog over en ook Zwarte Ruiter en Tureluur lieten zich horen. Dan was het tijd aan de Kleine Zilverreigers om in actie te schieten. In totaal doken 7 ex uit de schorre op. Zij gingen allen mooi voor verzamelen in het vloedmerk aan de rand van de Internationale Dijk thv het Bosje langs de I.Dijk. Tussen 17u en 17u05 vlogen ze dan gezwind naar hun gekende slaapplaats in Retranchement. De eenden begonnen ca. 17u15 uit te vliegen, d.w.z. tijd om huiswaarts te keren. Het was mooi geweest. Foto Brandgans en Grauwe Gans: Danny Roobaert