EEN DAG NATUURBELEVING IN NOORD FRANKRIJK

Machteld Kaesemans

Grand-Fort-Philippe  / Kleine Zilverreiger /  Marc De Ceuninck.


Dinsdag 4 september  2012, voor velen een gewone werk- of schooldag, voor ons een schitterende, zonnige excursiedag! Rond 8u45 vertrokken we met zijn drieën van op de parking in Jabbeke richting Frankrijk. Wie zijn wij? Eerst onze “Driver” Marc Nollet, dan Marc De Ceuninck en ikzelf Machteld. Het weer was subliem, de sfeer in de wagen opperbest, met wat gebabbel en een paar leuke moppen stonden we in een minimum van tijd in het centrum van Duinkerke. Voor mij was alles nieuw, hier was ik nog nooit geweest.


Paapje & Tapuit

Marc Nollet


De eerste stopplaats voor het sas “l’Ecluse de Gaulle” in Duinkerke leverde 2 Paapjes op.


Aan het einde van de “Route de la Digue du Braek” maakten we een kleine wandeling. Voor ons lag de zee, rechts liepen er een 12tal Steenlopers tussen de mosselschelpen. Links belemmerde een hoge muur het zicht op de duinen en het gras. Toch zagen we veel mussen, een onzekere Oeverpieper, Witte Kwikstaarten en een Tapuitje.


Nu verder langs de “Digue du Braek” zelf. Mooie zee, enkele Fransen die mossels aan het trekken waren. en “oh wee” een jager op het strand! Hij had lokvogels neergepoot, zoals Kluut en iets dat op Rosse Grutto leek, maar was alles aan het verzamelen…zijn strooptocht was blijkbaar voorbij. De rit langs het water was subliem, oneindig vergezicht, een stralende zon, je kon zo wegdromen!!!!


Aan Grand-Fort-Philippe zetten we ons schrap voor een lange wandeling op de dijk. Het was laagtij, waardoor we minder vogeltjes konden spotten. Opeens bemerkten we links in het natuurgebied iets abnormaals! Een jager in een schuiltentje had ook daar lokvogels gezet en bleef de hele tijd gluren  om wat “allemaal” neer te schieten? Wanneer we naar elke plas in dit mooie stuk natuur keken, zagen we schuilhutten voor jagers en lokvogels … vreselijk, schandalig vonden wij dat!!!


Op het middaguur genoten we op het terras van café – restaurant “l’Univers” van lekkere Franse mosseltjes “des Bouchots” met zicht op de vaargeul en voorbijvarende vissers- en plezierbootjes … wat een leven! Na wat wachten (op zijn Frans) sloten we dit af met een koffietje en trokken verder langs de kust.Platier d’Oye – Plas met lokeenden.

Marc Nollet


Bij “Platier d’Oye” keken we van uit een kijkhut naar honderden Aalscholvers, Kleine Zilverreigers, Eenden allerlei, Witte en Gele Kwik en enkele andere. Tot onze grote verbijstering lag achter de kijkhut opnieuw een plas met schuilhut voor jagers en lokeenden, plus naast de hut een bord “Verboden toegang, Privé terrein – jacht”. Nu was ik zeker overtuigd dat alle winterganzen die de Franse grens oversteken, hun doodvonnis tekenen.


Kijkhut & verbodsbord.

Marc Nollet


Een stukje verder langs de “Route des Dunes” in een andere kijkhut observeerden we nog 2 speciale Buizerds, Dodaars, Watersnip, Oeverloper, Graspieper, Grote Stern en andere gewone soorten.


Soepeend & Turkse Tortel

Marc Nollet.


Rond 17u00 vertrokken we opnieuw richting Jabbeke. De rit verliep heel vlot, we hadden een heel mooie dag beleefd onder vrienden, met dezelfde boeiende interesses.


Een zaak blijft echter wrang  nazinderen … “De jacht op vogels in Frankrijk”


Machteld  Kaesemans 05-09-2012.