WEEKEND SCHOUWEN DUIVELAND – Dag 1

Machteld Kaesemans

” Pension de Rietgors”

 

Op vrijdagavond 8 februari vertrokken 16 Mergussers voor een weekend naar Schouwen Duiveland. Na een veilige rit van ongeveer 120km in 2u tijd kwamen ze aan in hun verblijf “Pension de Rietgors” in Kerkwerve, uniek gelegen in de Prunjepolder.

 

 

 Prunjepolder

 

Deze morgen bij het opstaan merkten ze dat alles ondergesneeuwd was, een mooie natuur en prachtig wit! De stilte viel op, alleen het geluid van de vogels was te horen.

Om 8u20 zetten ze koers naar de Prunjepolder met honderden eenden en ganzen zoals Kuif-en Krakeend, Pijlstaart, Kluut, Kleine Zwaan in een schitterende witte omgeving.

Onderweg  naar Brouwersdam via Ellemeet zagen ze zeker 200 Putters en 60 Groenlingen op een 5 tal meter van de wagen.

 

 Brouwersdam

 

 

Op Brouwersdam verbleven ze van 9 tot 12u en spotten oa; Slechtvalk,  37 Roodkeelduiker, 30 Kleine Zwaan, 3 Paarse Strandloper, 150 Brilduiker, 5 IJseend, 2 Kuifduiker, 4 Eider, 1 Nonnetje m, 17 Rosse Grutto, 30 Grote Zee-eend, 1 Brilzee-eend, 4 gewone Zeehond en 1 Grijze…wat een weelde!!!!

Aan Vissershoek, natuurgebied Volgerland,  zaten minstens 1500 Brandgans, 1 Grote Zilverreiger en 30 Goudplevier.

In café “Bonte Koe” in  Ouddorp werden  soep en ”stuutjes” gegeten,  in een rookwolk van zowat 15 paffende mannen…ook verboden in Nederland!!!

De ganse voormiddag hadden ze schitterend weer met een stralende zon, in de namiddag nam de bewolking toe.

Na 13u40 deden ze nog de volgende plaatsen aan:

Kouden Hoek: met honderden Brandgans, Bruine Kiek, 20 Rietgans, 2 Buizerd.

Gemeente Goedereede: 3 Buizerd, 1 Smelleken, 1 Slechtvalk.

 

 

 Stellendam haven

 

 

Via Havenhoofd naar haven Stellendam: 28 Krakeend, ontelbare Kuifeend, Dodaars, Zilverplevier.

Aan de Scheelhoek bleef het gezelschap tot 16u. met 7 Buizerd, 1 Bruine Kiek, 1 mannetje Grote Zaagbek, 5 Kramsvogels, 1 Sperwer,  1 Havik in gevecht met 2 Bruine Kiek en een kadaver van Grauwe Gans…misschien afkomstig van deze roofvogels.

Nu nog het Grevelingenmeer met 19 Dodaars, 40 Middelste Zaagbek, 1 Geoorde Fuut , 8 Rotgans en ontelbare Fuut en Brilduikers.

Tot hiertoe werden er 78 soorten vogels gezien.

 

Om 17u30 arriveerden ze opnieuw aan hun pension, De Rietgors. Er werd heerlijk gedoucht, dan “geaperitiefd” Ze kregen een lekker soepje en avondmaal, alles zeer verzorgd en tussen de gezellige babbel door belde Marc mij op om dit aan jullie mede te delen.

Deze nacht en morgen wordt er opnieuw sneeuw verwacht.

 

Uw thuisreporter Machteld .

Dit verslag is gebaseerd op de genoteerde waarnemingen van Valérie en een telefoon van Marc N.