Sfeerverslagje: uitstap met Mergus naar Duinkerke op zaterdag 25 januari

Machteld Kaesemans

Foto’s : Patrick Keirsebilck & Benedict de Laender  /  Tekst : Krista Wettinck.

 

We schrijven zaterdag 25 januari. Afspraak om 8u00 met Mergus op de P&R Steenbrugge … al lag Brugge wel ietsje verder van Gent dan wat mijn inschattingsvermogen me liet weten… met wat vertraging dus gearriveerd in ‘t scone Brugge alwaar een zeer gezellig en supergemotiveerd Mergus me stond op te wachten.

 

Start van de dag met een wel zeer noodzakelijke “détour” in Mannekensvere/Middelkerke. In Slype vertoefde er immers sinds enige tijd een illuster en begeerd meeuwtje, de Kleine Burgemeester … een kwiek geval dat helaas voor ons die dag niet thuis gaf. Vlug de grens over dan maar…!

 

 

Tweede stopplaats heette Duinkerke ; de verwachtingen hoog gespannen gaan we in de vaargeul op zoek naar een gast uit het hoge noorden .Een vrouwtje IJseend liet zich daar mooi bekijken. De toon was gezet! Dit beloofde een vogel topdagje en France te worden!

 

Vervolgens ging het richting de echte haven. Op een mooi stukje strand met weliswaar de aparte geur van een mazout tankstation in de neus ging het succesverhaal verder. Wel vier Bruinvissen gaven minutenlang show in de Duinkerkse branding. Wie zijn ogen even van deze schatjes liet afdwalen kon ook nog een resem Zee-eenden en Futen op trek meepikken. Hier en daar verstopte zich achter een golfslagje ook een Alkje of Roodkeelduiker. In de verte na een baggerschip visten de Jan van Genten er lustig op los, in het oog gehouden door een vrolijk kwebbelende bende Drietenen.

 

 

Tijd was er ook om het vervallen maar nog steeds toegankelijke piertje op te wandelen. Op het strand ernaartoe trotseerden vier Grijze Zeehonden de strakke zeewind en hielden een zo te zien leuk siësta moment in de winterzon.

 

 

Op de stenen van de pier ontwaarde je, met een scherpe blik, tussen de vinnige Strandlopertjes enkele Paarse broertjes, altijd een topmoment in de winter vind ik! Even verder in de haven profiteerden we van een Kuifduiker en een Geoorde Fuut in één beeld! Magisch moment maar ‘De Plage Institut Pasteur’ deed daar nog een flink schepje bovenop. Middelste Zaagbekken op het water, op een stukje eiland tussen de Wulpen zaten massa’s Bontjes en zowaar een Rosse Grutto. Heel ver weg voor het blote oog, maar niet voor de vele telescopen, liet een Parelduiker zich langdurig mooi bekijken.

 

 

Na de lunch reden we een half uurtje verder naar Oye-Plage, bekend om zijn scheve Duitse toren/bunker, maar ook om zijn Natura 2000 gebied … drassig weliswaar. Dit natte strand vereiste laarzen of goeie waterproof wandelschoenen. Een flinke uit de kuiten gewassen groep Sneeuwgorzen, zo een stuk of 40 verraste ons. Verder op het feestmenu stonden ook weer Drieteenmeeuwtjes, Roodkeelduikers en Zwarte Zee-eenden in de branding. Een Kanoet prijkte in de zon op het strand en op de terugweg naar het hoger gelegen terrein plots opvliegende Graspiepers.

In de auto op weg naar de laatste stopplaats, gaf een mooie man Blauwe Kiek volop “chette” gelijk da ze in Gent zeggen. Great!

 

In Les Hemmes bleken echter laarzen onontbeerlijk. Mooie vergezichten in een desolaat landschap, de setting en belichting zouden ideale ingrediënten kunnen blijken voor het begin van een donkere Frans-Vlaamse film… zonder Strandleeuweriken helaas. Deze beestjes waren ons ditmaal te slim af. Een vrolijke Kneutjesbende van 50 exemplaren liet zich echter wel van dichtbij bekijken.

 

Een mooi uitstapje en France: mysterieus, buitenlands maar toch dichtbij… topdagje met de buren van Natuurpunt Brugge!

 

Krista Wettinck, Natuurpunt Boven-Schelde & Gent.