BLIKVANGERS van 03-02 tot en met 09-02-2014

Machteld Kaesemans

 Smelleken  /  Paul Helsen.

 

Door dit uitermate slechte weer is het moeilijk om jullie iets zeer bijzonder aan te bieden. Tegenover de vorige week noteerden we deze vogels als nieuwkomers: smelleken, witbuikrotgans, kleine zwaan, roerdomp en oehoe.

 

Mijn oog viel wel op de grote zilverreiger die dagelijks werd gespot. Ikzelf zag in de Hoge Moere van Houtave 6 exemplaren samen… eerder een zeldzaamheid als het geen slaapplaats betreft. Het is een zeer elegante vogel die onmiddellijk opvalt in het landschap  door zijn witte kleur en zijn sierlijke bewegingen, dus heel fijn voor de fotografen ! Ook een “gekleurringde vogel ” werd gespot door Patrick K.

 

Veel kan ik hier niet aan toevoegen, alleen maar  duimen voor rustiger weer en voor de eerste grutto’s , als voorbode van de lente.

 

 

Rotgans    /    Witbuikrotgans

 

 Marc Nollet    /    Johan Buckens

 

 

WAARNEMERS:

Alain Baccaert , Antoine Cornelis, Antoon Verleye, Arnout Zwaenepoel, Baetsle Rudi, Bart Mortier, Benedict De Laender, Bert Kindermans, Caroline De Wulf, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Dany Depauw, Diane Muraille, Dries Candaele, Elias Tibax, Emiel Opdenacker, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik Callebaut, Erik Etienne, Erwin Slagmulders, Fernand Van Ginderen, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Frank De  Scheemaeker, Freddy Rogiers, Freddy Van Petegem, G. Andy, Geert De Clercq, Guido Burggraeve, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Vansteenbrugge, Hedy Lecomte, Henk Loobuyck, Herman Blockx, Hilde Fontier, J Vanryckeghem, J.P. Provoost, Jan D’hondt, Jan Geens, Jan Swimberghe, Jan Vanhoutte, Jasper Mussche, Jelle Ronsmans, Johan Buckens, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Vandepitte, Jürgen de Witte, Kathleen Coen, Koen Vandepitte, Kris Lesage, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Vanbelle, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Maarten-Jan Aelbrecht, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Rogghe, Marnix Vyncke, Matthieu Helleputte, Michel Louette, Mylle Johnny, Nicolas Brackx, Noël Vervaecke, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul D’hoore, Paul Maertens, Pauwel Bogaert, Pedro Depypere, Peter Tibax, Peter Wijnsouw, Philippe Stroot, Pieter Vander Vennet, Quinten Bafort, Renaat Vande Meulebroeke, Rik Vande Kerchove, Robrecht Debbaut, Roland Bultinck, Roland François, Ruben Saey, Ruben Vanderhaegen, Rudy Deplae, Simon Vyncke, Stefaan Brinckman, Stephanie de Smedt, Stephen Boddington, Stijn Borny, Sven Maly, Tim Caers, Verduystert j.p, Ward Tamsyn, Willy Dias, Wim Debruyne, Wim Pauwels, Wouter Van Gompel.

 

 

Kleine Zwaan

 

Geert Vanhulle

.

Knobbelzwaan

 

Marc De Ceuninck

 .

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

 Grote Zilverreiger ( een met kleurring )

 

 Patrick Keirsebilck  /  Marc Nollet  /  Marnix Vyncke  /  Roland Francois.

 

 

Witbuikrotgans: Cadzand Haven.

Kleine Zwaan: Het Zwin.

Nonnetje: Kwetshage, Fonteintjes.

Grote Zaagbek: Zandberghoevevijver.

Middelste Zaagbek: Zeekanaal, Achterhaven.

Kuifduiker: Achterhaven.

Roerdomp: Roksem Put.

Grote Zilverreiger: ZIE LINK.

Bruine Kiekendief: Uitkerke Weiden, Hazegraspolder.

Blauwe Kiekendief: Klemskerke, Uitkerke, De Haan, Dudzele, Oudenburg, Heist.

Havik: Uitkerke Weiden.

Ruigpootbuizerd: Zilteweiden Dievegat.

Smelleken: Uitkerke Weiden.

Slechtvalk: ZIE LINK.

Waterral: Damme, Moerbrugge.

Bokje: Warandeputten.

Paarse Strandloper: Cadzand.

Oehoe: Westkapelle, Brugge centrum.

Velduil: Uitkerke Weiden.

Kleine Bonte Specht: Loppem, St. Kruis, St. Michiels.

Zwarte Specht: Nieuwenhovebos, Vagevuurbossen.

Roek: Wingene, Oostkamp, Koolkerke, Oostkamp.

Waterpieper: Achterhaven, Uitkerke.

Kleine Barmsijs: Loppem.

Barmsijs spec.: Vagevuurbossen.

Frater: Het Zwin.

Kruisbek: Vloethemveld, Vagevuurbossen.

IJsgors: Het Zwin.

Sneeuwgors: Baai van Heist.

 

Holenduif    /    Houtduif

 

Filip De Ruwe    /    Marc Nollet

 

Machteld Kaesemans  11-02-2012