BLIKVANGERS van 10-10 tot en met 16-10-2016

Machteld Kaesemans

2016-10-18 Bonte Tapuit Johan Buckens

© Bonte Tapuit  /  Johan Buckens.

 

De blikvanger van deze week is ontegensprekelijk de BONTE TAPUIT … de eerste ooit voor West-Vlaanderen. Proficiat Johan Buckens want zoiets vinden geeft zeker een flinke boost!

 

Er werden heel wat nieuwe soorten genoteerd. Niet alleen zeldzame exemplaren maar ook de eerste wintergasten die aankwamen, zoals kleine rietgans, kolgans, rotgans en de zeer zeldzame dwerggans. Meerdere kramsvogels en koperwieken vlogen over het Mergusgebied of deden zich tegoed aan de heerlijke rijpe bessen in de natuur.

 

Een eerste naamgenoot van onze werkgroep, nl. “Mergus serrator”,  middelste zaagbek was op de afspraak. Brilduiker werd o.a.  gezien aan Roksem Put, een kraanvogel vloog over de Achterhaven en de Pontische meeuw werd regelmatig gespot in Zeebrugge.

 

Als afsluiter geef ik nog mee dat de ruigpootbuizerd terug is en dat een record aantal bladkoningen België heeft overspoeld. Deze kleine zangvogel uit het oosten was vroeger heel zeldzaam, maar is aan een flinke opmars bezig. Foto’s kan je hiervan vinden in vroegere blikvangers.

 

Tot dan.

Machteld.

 

 

Dwerggans  /  Kolgans  /  Kleine Rietgans  /  Rotgans

 

2016-10-19 Dwerggans Jan Baert 2016-10-19 Kolgans Marc De Ceuninck

2016-10-19 Kleine rietgans Patrick Keirsebilck 2016-10-19 Rotgans Marc Nollet

© Jan Baert  /  Marc De Ceuninck  /  Patrick Keirsebilck  /  Marc Nollet

 

 

WAARNEMERS:

Alain Boeckx, Alexis De Munck, André Delier, Anna Schneider, Antoine Cornelis, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Baetsle Rudi, Bernard Dekimpe, Birger Calis, Brecht Vierstraete, Carlos Terseleer Lillo, Catherine Larbalestrier, Claire Fery, Danny Claeysier, Dany Capart , Deseure Noel, Devos Johan, Dirk Werbrouck, Dobbelaere Luc, Dominique Stiennon, Dominique Verbelen, Dorine Massenhove, Dries Candaele, Elisabeth Fraeyman, Emmanuel Crul, Erik Etienne, Erwin Derous, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Frank Van De Velde, Frank Van Oost, Fre D B , Freddy Rogiers, Gaby Wieme, Geert Boelens, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Geert Vanhulle, Gerin Pascale, Gerrit De Vos, Goubau Philippe, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hans Ooms, Hans Vansteenbrugge, Hilbran Verstraete, Hugo De Bruyker, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan De Vos, Jan De Wit, Jan D’hondt, Jan Lannoo, Jan Mees, Jan Rottiers, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jan Vanwynsberghe, Jef De Clerck, Jelle Quartier, J-F Meersman, Jo Packet, Joachim Bertrands, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Vandepitte, Jonas Ghyselen, Jonas Pottier, Joris Elst, Jp Valentin, Kenny Hessel, Koen Maertens, Kris Van Den Abeele, Kris Van Scharen, Kurt Boux, Kurt Van Damme, Lander Kestemont, Leo Declercq, Lieven De Temmerman, Louis Robeyns, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Rammant, Luc Teugels, Luc Vanpaemel, Maarten Schurmans, Machteld Kaesemans, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc Van Daele, Martijn Roos , Mifie Smetsaert, Mireille Henry, Mylle Johnny, Nathalie Colpaert, Natuurpunt Jabbeke, Nele Alsberghe, Nicholas Endriatis, Nick Van Den Bempt, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Norbert Willaert, Olivier Dupont, Olivier Wallez, Patricia Cornet-Poussart, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul D’hoore, Paul Verfaillie, Peter Ceulemans, Peter Depodt, Peter Vds, Philippe Cattelain, Pierre Blockx, Pieter Van Hauwaert, R. De Jaegher, Raf Drijvers, Raphael Windey, Reinhardt Strubbe, Remi Chevalier, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robbe De Beelde, Robrecht Debbaut, Roger Goegebeur, Romain Deloof, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Serge Allein, Simon Feys, Simon Vyncke, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stein Vermeersch, Stephen Boddington, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stocman François, Thomas De Thier, Tom Goossens, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Vandierendonck Dirk, Verduystert J.P, Véronique Daems, Virginie Sonon, Wilfried Pattyn, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Heylen, Wim Pauwels, Wim Roelant, Wout De Rouck, Wouter Courtens, Wouter Van , Gompel, Xavier Vandevyvre, Yves Decneudt, Yves Verstraeten, Zaprudnik Christophe.

 

 

Ruigpootbuizerd

 

2016-10-19 Ruigpootbuizerd Johan Buckens

© Johan Buckens

 

 

 

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

 

Kraanvogel  /  Pontische Meeuw  /  Brilduiker  /  Middelste Zaagbek V.

 

2016-10-18 Kraanvogel Johan Buckens 2016-10-19 Pontische meeuw Jan Baert

2016-10-19 Brilduiker1 Marnix Vyncke 2016-10-19 Middelste Zaagbek V Marc Nollet© Johan Buckens  /  Jan Baert  /  Marnix Vyncke  /  Marc Nollet

 

 

VOGELLIJST:

 

Dwerggans

Zomertaling

Middelste zaagbek

Geoorde fuut

Lepelaar

Roerdomp

Kwak

Grote zilverreiger

Kuifaalscholver

Bruine kiekendief

Blauwe kiekendief

Havik

Ruigpootbuizerd

Smelleken

Slechtvalk

Waterral

Kraanvogel

Bokje

Pontische meeuw

Geelpootmeeuw

Grote stern

Kerkuil

Bosuil

Velduil

Zwarte specht

Klapekster

Buidelmees

Boomleeuwerik

Strandleeuwerik

Cetti’s zanger

Pallas’ boszanger

Bladkoning

Sperwergrasmus

Beflijster

Gekraagde roodstaart

Bonte tapuit

Boompieper

Roodkeelpieper

Waterpieper

Europese kanarie

Barmsijs onbekend

Kruisbek

Goudvink

Geelgors

IJsgors

 

 

Kramsvogel    /    Koperwiek

 

2016-10-19 Kramsvogel Marnix Vyncke 2016-10-19 Koperwiek Marnix Vyncke

© Marnix Vyncke

 

Machteld Kaesemans  18/10/2016