BLIKVANGERS van 31-10 tot en met 06-11-2016

Machteld Kaesemans

 

2016-11-08 Pestvogels Andre Delier

© Pestvogels  /  André Delier.

 

 

De Blikvanger van deze week is de PESTVOGEL. In Nederland is er momenteel een invasie aan de gang met groepjes tot maximaal 56. Bij ons, vooral langs de kust, werden er ook gezien zoals 18 stuks in Sashul Heist. Deze vogels met hun prachtige, kleurrijke outfit zijn werkelijk een lust voor het oog.

 

Overvliegende roodkeelduiker en parelduiker werden ook aan de kust gespot. Kleine alk en zeekoet waren eveneens van de partij. De eerste wilde zwanen werden genoteerd.

 

Door het koudere herfstweer worden we in onze tuinen  positief verrast met de aanwezigheid van enkele nieuwe soorten zoals keep, zwarte mees, sijs en putter. Meer en meer meesjes, vinken, groenlingen e.a. komen op bezoek. De vogels zullen jouw tuin verfraaien indien je de voedertafel, mezenbollen, voedersilo’s goed gevuld buiten plaatst. Vers water mag je zeker niet vergeten!

 

Nog dit feit,  zeker het vermelden meer dan waard . Een zeer uitzonderlijk stormvogeltje is op 05-11 met een schip meegekomen naar Zeebrugge. Het werd de volgende dag overgebracht naar het VOC van Oostende waar Michael Deryckere het verzorgde en meldde:

“ Dier is in topconditie, vliegt goed en is op gewicht. Wordt bij wat kalmer weer terug vrijgelaten”. 

Dit zeevogeltje is slechts de grootte van een huiszwaluw en zeer zelden bij ons te zien.

 

Groetjes en tot volgende week

 

Machteld.

 

 

Roodkeelduiker  /  Parelduiker  /  Kleine Alk  /  Zeekoet

 

2016-11-08 Roodkeelduiker Geert Vanhulle 2016-11-08 Parelduiker Marc Rogghe

 2016-11-07 Kleine Alk Dieter Coelembier 2016-11-07 Zeekoet Filip De Ruwe

© Geert Vanhulle  /  Marc Rogghe  /  Dieter Coelembier  /  Filip De Ruwe

 

 

WAARNEMERS:

André Delier, Anna Schneider, Antoine Cornelis, Arnaud Kunsch, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Baptiste Remy, Barbara De Coninck, Benny Cottele, Benoît Forget, Benoît Huc, Bram Depuydt, C Jacobs, Carlos Van De Ginste, Catherine Priem, Christophe Jacobs, Claire Fery, Courtin Jean, Dan Crabbe, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Devos Johan, Dieter Coelembier, Dimitri Van Der Beken, Dimitry De Wilde, Dirk Werbrouck, Dokus Arys, Donald Dupon, Dries Candaele, Dumont De Chassart, Eef Thoen, Elie Coremans, Emile Kimman, Eric Hermy, Erik Etienne, Erwin Derous, Fernand Van Ginderen, Filip Christiaens, Filip De Ruwe, Filip Declerck, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Franky Bauwens & Dominique Verbeke, Freddy Cordy, Freddy Rogiers, Frederik De Vos,Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert Carette, Gerin Pascale, Gerry Heyrman, Goffette Quentin, Guido Orbie, Guido Rappé, Gunther Groenez, Gunther Vergauwen, Guy Janssens, Gwenaelle Vandendriessche, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Herman Blockx, Ittelet Et Gindt, Isabelle Bossuyt, Ivan De Wispelaere, J Vanryckeghem, Jan Allaert, Jan De Vos, Jan D’hondt, Jan Severeyns, Jan Swimberghe, Jan Vanwynsberghe, Jan Verroken, Jan Versigghel, Jean Pieters, Jean-Sébastien Rousseau-Piot, Jelle Quartier, Jo De Pauw, Jo Seynaeve, Joachim Bertrands, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Joost Meulemans, Joris Elst, Jp Valentin, Julie Lecomte, Juul Buys, Karl Van Lierde, Kenny Hessel, Koen, Koen Berwaerts, Koen Leysen, Kris De Rouck, Kris De Wit, Kris Van Scharen, Kris Weemaes, Kristof Goemaere, Kurt Boux, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lesaccount , Arteveldehogeschool Klas D1, Lesaccount Arteveldehogeschool Klasa3, Lesaccount Arteveldehogeschool Klasb1, Louis Robeyns, Lowie Lams, Luc Boon, Luc De Cat, Luc Deblauwe, Maarten Schurmans, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Nollet, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Marie-Christine Depuydt, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Mauro Bex, Melissa Teunkens, Michael Deryckere, Michel Louette, Michel Vanwarreghem, Miguel Demeulemeester, Miguel Depoortere, Mike Vandeperre, Milena Dragicevic, Mylle Johnny, Nicholas Endriatis, Nick Vanclooster, Nicolas Dutoit, Noël Vervaecke, Olivier Hendrick, Olivier Majkowski, Olivier Vergucht, Pascal Heymans, Patrick Costenoble, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Cauwe, Paul Decuypere, Paul Vervaet, Peter Claus, Peter Hofman, Pierre Blockx, Pieter Van Hauwaert, R. De Jaegher, Regis Nossent, Reinhardt Strubbe, Resteau Nathalie, Rik Van Looy, Rik Vande Kerchove, Robbe Cool, Robin Vermylen , Romain Deloof, Rony Lierman, Sander Wouters, Scarlett Vanuxem, Sophie Philtjens, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stein Vermeersch, Stephen Boddington, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Vansteenbrugge, Tim Audenaert, Tom Vandezande, Tony Parmentier , Urbain Ureel, Valérie Goethals , Vandeputte Christian, Vanmeerbeeck Philippe, Verduystert J.P, Vincent Leirens, Vincent Van Heghe, Viviane Lootens, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim De Cock, Wim Pauwels, Wim Roelant, Wim Rommel, Wout De Rouck, Yente De Maesschalck, Yolan Bosteels, Yves Verstraeten, Yvon Princen.

 

 

Wilde Zwaan

 

2016-11-07 Wilde Zwaan 1Marc Nollet

© Marc Nollet

 

 

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

Keep  /  Zwarte Mees  /  Putter  /  Sijs

 

2016-11-08 Keep Marc Nollet 2016-11-07 Zwarte Mees Ruben Saey

 

2016-11-08 Putter Geert Vanhulle 2016-11-08 Sijs Danny Claeysier

© Marc Nollet  /  Ruben Saey  /  Geert Vanhulle  /  Danny Claeysier

 

 

VOGELLIJST:

 

Wilde zwaan

Parelduiker

Roodkeelduiker

Geoorde fuut

Noordse stormvogel

Stormvogeltje

Lepelaar

Roerdomp

Kwak

Koereiger

Grote zilverreiger

Jan-van-gent

Rode wouw

Bruine kiekendief

Blauwe kiekendief

Havik

Smelleken

Slechtvalk

Waterral

Bokje

Paarse strandloper

Pontische meeuw

Geelpootmeeuw

Grote jager

Middelste jager

Kleine jager

Kleine alk

Alk

Zeekoet

Alk of zeekoet

Kerkuil

Bosuil

Velduil

Kleine bonte specht

Zwarte specht

Roek

Pestvogel

Boomleeuwerik

Cetti’s zanger

Pallas’ boszanger

Bladkoning

Braamsluiper

Sperwergrasmus

Grote pieper

Roodkeelpieper

Waterpieper

Europese kanarie

Kleine barmsijs

Barmsijs onbekend

Kruisbek

Goudvink

IJsgors

Sneeuwgors

 

 

Stormvogeltje

.

2016-11-08 Stormvogeltje Michael Deryckere

© Michael Deryckere

.

Machteld Kaesemans  8/11/2016