BLIKVANGERS van 28-11 tot en met 04-12-2016

Machteld Kaesemans

 

2016-12-05 Zeearend2 Marc De Ceuninck

© Zeearend  /  Marc De Ceuninck.

 

 

Nog steeds wordt er elke week  met evenveel enthousiasme vogels gespot en gefotografeerd.

 

De grootste nieuwkomer was ditmaal een zeearend die op 4 december om 13u10 over de Assebroekse Meersen vloog. Deze imponerende vogel wordt weleens “ de vliegende deur” genoemd. Het is een reus in de ruimte volgens Jan Desmet! In Nederland waren er diezelfde dag 26 meldingen, gelukkig zakte er toch eentje af naar ons Mergusgebied!

 

Nieuw is ook de aanwezigheid van 3 soorten zwanen in dezelfde week. Dit bracht mij op het idee om enkele soorten vogels die gemakkelijk kunnen verward worden in beeld te brengen. Allen werden deze week gezien:

1: Wilde zwaan, kleine zwaan en knobbelzwaan.

2: Buizerd en ruigpootbuizerd

3: Koereiger en kleine zilverreiger.

Totaal anders is het gesteld met de blauwe kiekendief man en vrouw. Hier zou men helemaal niet denken aan dezelfde soort.

 

Totaal nieuw was de aanwezigheid van een matkop, voor onze streek is deze vogel zeer zeldzaam. Verder wil ik nog overtrekkende kraanvogels benadrukken en de aanwezigheid van buidelmees en baardman.

 

De rest kunnen jullie vinden in de lijst. Tot volgende week.

Machteld.

 

 

Buizerd   /   Ruigpootbuizerd

 

Blauwe Kiekendief / vrouw – man

 

2016-12-05 Buizerd Marc Nollet 2016-12-05 Ruigpootbuizerd Johan Buckens

2016-12-05 Blauwe Kiekendief Filip De Ruwe 2016-12-05 Blauwe Kiekendief1 m. Marnix Vynck

© Marc Nollet  /  Johan Buckens  /  Filip De Ruwe  /  Marnix Vyncke

 

 

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Alexis Adam, Amber Tampere, Antoine Cornelis, Antoon Ovaere, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Baetsle Rudi, Bart Augustijns, Bart De Keersmaecker, Bart Vantorre, Bart Verstraete, Bénédicte Amory, Bert Kindermans, Catherine Larbalestrier, Chiwy Brigitte, Damien Gregoire, Daniel Decloedt, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Danny Dewulf, Dany Depauw, David Botteldoorn, Davy Bosman, Dirk Anseeuw, Domien Devos, Dominique Fosselard, Dries Candaele, Dylan Delvaux, Emmanuel Crul, Eric Bienaime, Eric Hermy, Erik De Meersman, Erwin Derous, Filip De Coster, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Frank Debeil, Freddy Cordy, Frederik Madou, Frederik Van De Perre, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Geert Vanhulle, Gerin Pascale, Gert Govaerts, Guido Rappé, Hans Compernolle, Hans Delrue, Hans Vansteenbrugge, Herman Blockx, Hugo De Bruyker, Ivan Steenkiste, J Vanryckeghem, Jan Van Eeckhout, Jean Hugé, Jean-Marie Testaert, Jelle Quartier, Jo Packet, Johan Beyne, Johan De Clerck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, , Johan Plouvier, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Jos Simons, Julie Lecomte, Karel Boey, Karel Tack, Kelle Moreau, Koen Baute, Krien Hansen, Kris De Wit, Kris Lesage, Kris Van Den Abeele, Kris Van Scharen, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lesaccount Arteveldehogeschool Klasa2, Lindy Vandromme, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Deblauwe, Luc Lippens, Luc Van Den Kerchove, Luc Van Keer, Luc Vanpaemel, Luc Willems, Ludo Nelen, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Batsleer, Marc De Ceuninck, Marc Deknock, Marc Nollet, Marcel Pottier, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Maurice Le Comte, Michael Parmentier, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Nuri Senemek, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Van Gestel , Peter De Groote, Pierre Tavernier, Pieter Van Hauwaert, Régy Goemaere, Reinhardt Strubbe, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robbe De Beelde, Roland François, Romain Deloof, Rony Lierman, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Stefaan , rinckman, Steven Van Den Bussche, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Vansteenbrugge, Sven Maly, Tony Parmentier , Urbain Ureel, Verduystert J.P, Wannes Bos, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Pauwels, Windels Martin, Yves Decneudt.

 

 

Wilde Zwaan

 

2016-12-05 Wilde Zwaan Geert Vanhulle

© Geert Vanhulle

 

 

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

Kleine Zwaan    /    Knobbelzwaan

 

2016-12-05 Kleine Zwaan Marnix Vyncke 2016-12-05 Knobbelzwaan Marc De Ceuninck

© Marnix Vyncke    /    Marc De Ceuninck

 

 

VOGELLIJST:

 

Wilde zwaan

Kleine zwaan

IJseend

Nonnetje

Geoorde fuut

Roerdomp

Koereiger

Grote zilverreiger

Zeearend

Bruine kiekendief

Blauwe kiekendief

Havik

Ruigpootbuizerd

Smelleken

Slechtvalk

Waterral

Kraanvogel

Bokje

Paarse strandloper

Kerkuil

Bosuil

Velduil

Zwarte specht

Klapekster

Roek

Matkop

Buidelmees

Baardman

Boomleeuwerik

Cetti’s zanger

Waterpieper

Barmsijs onbekend

Goudvink

IJsgors

Sneeuwgors

 

 

Koereiger    /    Kleine Zilverreiger

 

2016-12-05 Koereiger Geert Vanhulle 2016-12-05 Kleine Zilverreiger Herman Blockx

© Geert Vanhulle    /    Herman Blockx

 

 

Machteld Kaesemans  6/12/2016