BLIKVANGERS van 26-12-2016 tot en met 01-01-2017

Machteld Kaesemans

 

2017-01-01-Humes Bladkoning Herman Blockx

© Humes Bladkoning  /   Herman Blockx.

 

 

Bij mijn 333ste Blikvanger vermeld ik een record aantal van 203 waarnemers. Er werd heel wat gezien, maar de Humes bladkoning spant nog steeds de kroon. Vanaf 23-12-2016 werd hij 96 keer gezien of gehoord. Spijtig genoeg liet hij ook “meerdere keren verstek gaan” zoals bij mij!!!

 

Op 26-12-2016 werden er honderden Jan-van-Genten gespot aan de kust. Tussen 10u00 en 12u30 was er een constante stroom van vogels aan de Blankenbergse haven, ongeveer 600. Zij vlogen verder in zuid-westelijke richting en werden tevens gezien en geteld in Nieuwpoort.

 

Opnieuw spotte men topper aan St. Pieters put, evenals de ijseend aan Roksem Put. Roodkeelduiker en overvliegende middelste zaagbekken waren eveneens van de partij. De velduilen in de Uitkerkse Polder blijven de fotografen boeien, maar zorgen daardoor soms voor wat overlast. De talrijke koereigertjes zijn ook nog steeds van de partij.

 

Als afsluiter toon ik nog goudvink en sneeuwgors, steeds leuk om te vinden. Er staan nog heel wat andere soorten in de lijst van de min of meer zeldzame vogels van deze week. Bekijk ze aandachtig, ga op stap en breng weer iets nieuws volgende week.

 

Machteld.

 

 

Roodkeelduiker  /  Middelste Zaagbek  /  Topper  /  IJseend

 

2017-01-01 Roodkeelduiker Johan Buckens 2017-01-01 Middelste Zaagbek Marnix Vyncke

 

2017-01-01 Topper Vandeputte Christan 2017-01-01 IJseend Mireille Henry

© Johan Buckens  /  Marnix Vyncke  /  Christian Vandeputte  /  Mireille Henry.

 

 

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Alexis De Munck, Anna Schneider, Annelies Jacobs , Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Baetsle Rudi, Ben Steeman, Benoit Van Damme, Bernard Miserez, C Jacobs, Carl Vertommen, Carlos Terseleer Lillo, Caroline De Wulf, Cedric Rogiers , Charles Peeters, D. Peeters, Danny Claeysier, Danny Jonckheere, Danschotter Larissa, Dany Capart , Dany Depauw, David Botteldoorn, Eddy Helsen, Eddy Scheinpflug, Eddy Vaes, Elias Tibax, Elisabeth Fraeyman, Els De Latter, Emmanuel Crul, Emmanuel Desmet, Eric Hermy, Erik Callebaut, Erik Ducastel, Erik Toorman, Erwin Derous, Erwin Sys, Filip Christiaens, Filip De Ruwe, Filip Goussaert, Fons De Wispelaere, Franck Hollander, Frank De Scheemaeker, Frank Van De Velde, Frank Wildschut, Freddy Cordy, Freddy Rogiers, Frederic Piesschaert, Frederik Willemyns, Gabriel Vanhulle, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Geert Vanhulle, Gerrit De Vos, Gert Govaerts, Gilles Bavay, Gilles Delforge, Guido Orbie, Guido Rappé, Gwenaelle Vandendriessche, Haben Blondeel, Hannes Ledegen, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vansteenbrugge, Harry Van Vugt, Harry Vandecnocke, Herman Blockx, Igor Vandamme, J Vanryckeghem, Jan Benoist, Jan De Vlaemynck, Jan Pauwels, Jan Severeyns, Jan Swimberghe, Jan Versigghel, Jean Pierre Reginster, Jean Pieters, Jean-Sébastien Rousseau-Piot, Jef Van De Water, Jérôme Lesage, Jo Packet, Joachim Bertrands, Johan Buckens, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Nysten, Johan Vandepitte, Jonas Pottier, Jonathan Brutin, Joost Agneessens, Jos Simons, Jules Douliez, Kamiel Aerts, Karel Tack, Karim Neirynck, Karina Samyn, Karl Struyf, Koen Baute, Koen Lepla, Koen Maertens, Koen Van Decraen, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, L. Bronne, Lander Kestemont, Louis Robeyns, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc De Naegel, Luc De Waele, Luc Vandeghinste, Luc Vanpaemel, Ludo Nelen, Machteld , Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Batsleer, Marc Hofman, Marc Jeurissen, Marc Mangelschots, Marc Nollet, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Mathias Wackenier, Matthieu Fabry, Mia Baete, Michael Haurez, Michel Louette, Mifie Smetsaert, Mireille Henry, Mylle Johnny, Nathalie Picard, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Oliver Mechthold , Olivier Olyslaegers, P Geerts, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Van Gompel, Paul Decuypere, Paul en Marianne, Paul Vervaet, Peter Hofman, Peter Tibax, Peter Wijnsouw, Philippe De Beyter, Philippe Deprez, Philippe Smets, Pierre Blockx, Pierre Tavernier, Pieter Van Hauwaert, Raymond Van Breemen, Regis Nossent, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robrecht Debbaut, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Rony Lierman, Roosmarijn Steeman, Ruben Saey, Rudi Verboomen, Rudy Deplae, Rudy Van Cleuvenbergen, Sam Dewanckele, Sebastien Crahay, Simon Vandepitte, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefan Keereman, Steven Van Den Bussche, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Van Der Veken, Thibault Snauwaert, Thomas Michiels, Tony Parmentier , Urbain Ureel, Vandewiele Pascal, Verduystert J.P, Walter De Smet, Wannes Bos, Wauters Jean, Wendy Snoekx, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Wim Veraghtert, Wout De Rouck, Yente De Maesschalck, Yolan Bosteels, Yves Pieters.

 

 

Jan-van-Gent

 

2017-01-01 Jan-van-Gent Marc Nollet

© Marc Nollet

 

 

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

Velduil    /    Koereiger

 

2017-01-01 Velduil1 Danny Claeysier 2017-01-01 Koereiger Marnix Vyncke

© Danny Claeysier  /  Marnix Vyncke

 

 

VOGELLIJST:

 

Kleine zwaan

Topper

IJseend

Nonnetje

Middelste zaagbek

Roodkeelduiker

Roodhalsfuut

Roerdomp

Koereiger

Grote zilverreiger

Jan-van-Gent

Kuifaalscholver

Bruine kiekendief

Blauwe kiekendief

Havik

Smelleken

Slechtvalk

Waterral

Bokje

Paarse strandloper

Rosse franjepoot

Pontische meeuw

Geelpootmeeuw

Grote jager

Alk

Kerkuil

Bosuil

Velduil

Zwarte specht

Roek

Boomleeuwerik

Cetti’s zanger

Humes bladkoning

Waterpieper

Grote barmsijs

Barmsijs onbekend

Goudvink

IJsgors

Sneeuwgors

 

 

Goudvink    /    Sneeuwgors

 

2017-01-01 Goudvink Marnix Vyncke 2017-01-01 Sneeuwgors Johan Buckens

© Marnix Vyncke    /    Johan Buckens

 

Machteld Kaesemans  03/01/2017