BLIKVANGERS van 30-01 tot en met 05-02-2017

Machteld Kaesemans

Vier pestvogels stalen eventjes de show bij het overvliegen van het  Sashul Heist. Jammer, ze bleven niet ter plaatse die mooie kleurrijke vogels!

Een zwarte rotgans werd wel gespot op de velduilweiden van de Uitkerkse Polder. Het was reeds geleden van 22-01-2011 dat deze soort bij ons gezien werd.

Ditmaal gaat mijn speciale aandacht naar de uilen…geheimzinnige roofvogels die ons allen boeien want ze zijn vooral ‘s nachts actief. Velduil en steenuil kan men soms in de dag of vooravond observeren, ransuil, kerkuil en bosuil zijn heel wat moeilijker te vinden en te fotograferen.

Vier soorten gorzen werden ook gezien: de geelgors, de rietgors, de ijsgors en de sneeuwgors. De twee eerste zijn jaarvogels, de twee laatste verblijven hier alleen in de winter.

De rest vinden jullie in de “vogellijst”. Hopelijk waarderen jullie de nieuwe website van Mergus en worden alle items vlug opgevist en bekeken!

Groeten,

Machteld.

 

Velduil     /    Ransuil    /    Kerkuil    /    Steenuil  

                                                                                   

©   Geert De Clercq    /    Johan Claeysier    /    Ruben Saey    /    Marnix Vyncke

 

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Anna Schneider, Anthony Maes, Antoine Cornelis, Antoon Ovaere, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart Moons, Bart Mortier, Bernard Dekimpe, Bert Kindermans, Catherine Priem, Chantal Vermeersch, Daniel , ecloedt, Danny Claeysier, Dieter Coelembier, Dirk Content, Dirk Werbrouck, Dominique Bauwens, Dries Candaele, Dumont De Chassart, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Eric Penet, Erwin Derous, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Gerin Pascale, Guido Orbie, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vansteenbrugge, Henry Vicenzi, Herman Blockx, Hugo De Bruyker, Ilse En Stefaan , J Vanryckeghem, Jacky Fléron, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jean Pieters, Jens Derycker, Jim Oostvogels, Joachim Bertrands, Johan Beyne, Johan Devos, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Jonas Pottier, Jp Valentin, Kamil Daneels, Kelle Moreau, Koen Baute, Koen Berwaerts, Koen Maertens, Kris De Wit, Kris Lesage, Kurt Van Damme, Lowie Lams, Luc Clarysse, Luc De Cat, Luc Lippens, Luc Teugels, Luc Vanpaemel, Ludo Nelen, Machteld Kaesemans, Marc De Ceuninck, Marc Deknock, Marc Nollet, Marc Van Daele, Marc Vanbrabant, Marcel Pottier, Marie-Christine Depuydt, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Michael Deryckere, Michel Louette, Mike Vandeperre, Mylle Johnny, Nick Van Den Bempt, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Tuerlinckx, Paul Vervaet, Peter Meininger, Pierre Blockx, Pierre Burny, Pieter Henderyckx, Reinhardt Strubbe, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Rony Lierman, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Hanoulle, Serge Allein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan En Friedel Depover, Stephan De Rouck, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Tim Adriaens, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Vandeputte Christian, Verduystert J.P, Wilfried Pattyn, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wout De Rouck, Wout Vande Sompele.

 

Bosuil

© Francis Pattyn

 

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

Geelgors    /    Rietgors     /    Sneeuwgors    /    IJsgors.

                                                                                      

© 1: Marc Nollet  /  2: Marc Van Daele  /  3&4: Johan Buckens

VOGELLIJST:

Zwarte rotgans, Kleine zwaan, Roodkeelduiker, Kuifduiker, Roerdomp, Kwak, Koereiger, Grote zilverreiger, Kuifaalscholver, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Kleine strandloper, Paarse strandloper, Geelpootmeeuw, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roek, Pestvogel, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger,
Grote pieper, Waterpieper, Europese kanarie, Barmsijs onbekend, Geelgors, IJsgors, Sneeuwgors

Zwarte Rotgans

                            

© Tom Vandezande

Foto bovenaan: Pestvogel © Marc Nollet.

 

Machteld Kaesemans  07/02/2017