BLIKVANGERS van 13-02 tot en met 19-02-2017

Machteld Kaesemans

Marc

Ondanks het mistige, miezerige, natte weer is de lente op komst! De eerste grutto’s werden gezien. Acht stuks vlogen richting N. op 15/02, zes vogels zaten op 19/02 aan de Kleiputten van Heist en drie aan De Jagersput in Stalhille. Ook de paddentrek is begonnen en dit alles luidt de lente in!

Twee lepelaars trokken N.O. over de Fonteintjes, sinds 13/11/2016 werden er geen meer gezien. Er werden wel nog 12 witbuikrotganzen gespot op zee aan het Zwin, een echte zeer zeldzame wintervogel.

In Vloethemveld verblijven er momenteel 5 soorten spechten, die zijn niet altijd eenvoudig om te vinden want grote delen van het domein zijn niet toegankelijk voor het publiek. Ik vernoem de grote bonte, de middelste bonte en de kleine bonte specht, ook de zwarte specht en de groene zijn aanwezig.

Opnieuw werd er een witkopstaartmees gezien, nu in Torhout, en ook een dwerggans was nog van de partij. De rest vinden jullie gemakkelijk terug in de vogellijst.

Ik hoop dat de zon wat meer haar best doet in de volgende dagen alhoewel de voorspellingen er niet al te fraai uitzien.

Machteld.

Lepelaar

© Marnix Vyncke

Witbuikrotgans

© Johan Buckens

WAARNEMERS:

Albert Neyt, André Van De Laer, Anne Coppens, Anthony Maes, Antoine Cornelis, Anton Cnudde, Arnout Zwaenepoel, B. Calis, Baetsle Rudi, Bart Augustijns, Bart Mortier, Bart Van Thuyne, Bram Vlaeminck, Bruno Beyen, C Jacobs, Catherine Priem, Cedric Willekens, Christian Desenfant, Danny Claeysier, Danny Dewulf, Danny V G, Davy De Groote, Didier Chalon, Dominique Verbelen, Dries Candaele, Eddy Devriese, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erwin Derous, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Frank Schram, Freddy Cordy, Freddy Rogiers, Gaby Wieme, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert De Vetter, Geert De Wispelaere, Georges Mathieu, Gerin Pascale, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vansteenbrugge, Henk Loobuyck, Herman Blockx, Isabelle Bossuyt, Ivan De Wispelaere, Iwan Lewylle, J Vanryckeghem, Jan D’hondt, Jan Pauwels, Jan Swimberghe, Jean Pieters, Jelle Quartier, Jeroen De Ceuninck, Jeroen Naert, Jim Oostvogels, Jo Packet, Jo Seynaeve, Johan Claeysier, Johan De Clerck, Johan Debuck, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Jp Valentin, Karel Boey, Karel Tack,  Karina Samyn, Koen Baute, Kris De Wit, Kris Lesage, Krist Calmeyn, Kristof Hurtekant, Kurt Boux, Kurt Van Damme, L Feys, Lander Kestemont, Lander Strijbol, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Devos – Joke Vanzandweghe, Luc Lippens, Luc Teugels, Luc Van Den Kerchove, Luc Vanpaemel, Ludo Nelen, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Malbrecq Laurent, Marc De Ceuninck, Marc Deknock, Marc Nollet, Marc Rogghe, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Marie-Christine Depuydt, Mario Jamers, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Michel Louette, Mireille Henry, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Nuri Senemek, P. Vandepitte , Pascal Deruyver, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Van Wouwe, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Maertens, Peter Schuermans, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Rita Vanhullebusch, Robert De Lust, Romain Deloof, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Hanoulle, Simon Feys, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan En Friedel Depover, Steven D’haese, Stijn Baeten, Stijn Cooleman, Terreinploeg Oostende, Thierry Debaere, Thijs Tanghe, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Verduystert J.P, Walter De Smet, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Pauwels, Wim Trio, Wout De Rouck, Wouter Vanwesenbeeck, Xavier Dirix.

Kleine Bonte Specht

©Eddy Meynen

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Grote Bonte Specht

© Marnix Vyncke

Middelste Bonte Specht

© Guy Marien

Groene Specht

© Marc Nollet

Zwarte Specht


© Geert Vanhulle

VOGELLIJST:

Dwerggans,  Witbuikrotgans, Kleine zwaan, Kuifduiker, Geoorde fuut, Lepelaar, Roerdomp, Koereiger, Grote zilverreiger, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Slechtvalk, Waterral, Bokje, Paarse strandloper, Alk / Zeekoet, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Roek, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Witkopstaartmees, Waterpieper, Kleine barmsijs, Barmsijs onbekend, Frater, Kruisbek, Goudvink, IJsgors, Sneeuwgors.

 

Witkopstaartmees

© Sam Dewanckele

 Foto bovenaan: © Grutto Marc Nollet

Machteld Kaesemans 21/02/2017